Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж нерухомості: які податки треба сплатити

Реклама

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомості передбачений ст. 172 Податкового кодексу України. При здійсненні таких операція фізичні особи зобов'язані задекларувати свої доходи та сплатити податок.

Так, при продажу нерухомості укладається договір купівлі-продажу, в такому випадку будуть утримуватися наступні податки:

- податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5%;

- військовий збір - 1,5%;

Розрахунок податку при продажу нерухомості визначається від суми доходу, отриманого від продажу такої нерухомості. Дохід визначається виходячи з ціни, котра зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

Зверніть увагу, існують винятки:

- якщо протягом року здійснено одну угоду з об'єктом нерухомості, яким володієш більше трьох років, дохід від продажу такого об'єкта не обкладається податком;

- якщо об'єкт нерухомості отримано у спадок - умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна продавати об'єктом нерухомості відразу. При продажу такої нерухомості дохід також не оподатковується.

У випадку продажу земельної ділянки податок сплачується в такому ж розмірі, як і при продажу іншого нерухомого майна. Проте винятком в даному випадку є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, а також та, яка не перевищує норми приватизації (безоплатної передачі), передбаченої ст. 121 Земельного кодексу. Для звільнення від оподаткування також необхідна умова володіння ділянкою понад три роки, виключаючи ситуацію отримання ділянки у спадок.

Якщо продавцем виступає нерезидент, в такому випадку розмір податку при продажу нерухомості становитиме 18% ПДФО та 1,5% військовий збір.

Вищевказані винятки також відносяться і до продавця-нерезидента.

Тож, якщо ви у минулому році продавали нерухоме майно, то для виконання свого громадянського обов'язку зверніться до податкових органів за місцем вашої реєстрації та до 1 травня поточного року задекларуйте отримані від такого продажу доходи.

Подати звітність без помилок та вчасно допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому все, що потрібно підприємцю - усі актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬОзнайомитися з пропозицією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини