Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як кожен українець може безоплатно отримати земельну ділянку

Реклама

У Центрі з надання безоплатної правової допомоги зазначають, що кожен громадян України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної і комунальної власності у таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2 гектарів;

- для ведення садівництва - не більше 12 соток;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах - не більше 25 соток, в селищах - не більше 15 соток, в містах - не більше 10 соток;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 10 соток;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 1 сотки;

- для ведення фермерського господарства - в розмірі земельного паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян можлива лише один раз за кожним видом використання. Це означає, що ви маєте право отримати у приватну власність до шести земельних ділянок різного цільового призначення.

Покроковий алгоритм дій

Крок 1 Потрібно визначитися, де саме ви хочете отримати земельну ділянку та для яких цілей. У цьому може допомогти Публічна кадастрова карта.

Крок 2 Звернутися до сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах) або до Держгеокадастру (якщо питання стосується земельних ділянок для сільськогосподарських потреб) та надати необхідні документи:

- копію документа, що посвідчує особу;

- клопотання із зазначенням цільового призначення ділянки та її орієнтовні розміри;

- графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування ділянки (виготовити графічні матеріали ви можете власноруч за допомогою Публічної кадастрової карти або звернутися до фахівців системи безоплатної правової допомоги);

- у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, потрібно погодження землекористувача;

- у разі отримання ділянки для ведення фермерського господарства, необхідні документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або - наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні.

Крок 3 Замовити розроблення проєкту землеустрою у землевпорядній організації. У договорі має бути визначена вартість та строки виконання робіт.

Проєкт землеустрою обов'язково треба погодити із територіальним органом Держгеокадастру та управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради.

Крок 4 Зареєструвати ділянку у Державному земельному кадастрі. Для цього необхідно звернутися до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки із:

- заявою про внесення відомостей до Держземкадастру;

- оригіналами погодженого проєкту землеустрою та (за потреби) позитивного висновку експертизи;

- документацією із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Державний кадастровий реєстратор протягом 14 робочих днів розглядає документи та на підтвердження державної реєстрації видає заявнику безоплатно витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Крок 5 Затвердити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Для цього необхідно надати до місцевої ради або територіального органу Держгеокадастру:

- клопотання про затвердження проєкту землеустрою;

- екземпляр погодженого проєкту землеустрою;

- витяг з Держземкадастру про земельну ділянку.

Рішення про затвердження проєкту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

Крок 6 Державна реєстрація права власності тепер вже вашої земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Реєстрацію здійснюють виконавчі органів сільських, селищних та міських рад, державні адміністрації, у тому числі через центри надання адміністративних послуг, а також нотаріуси на підставі заяви та доданих до неї документів:

- документа, що посвідчує особу;

- засвідченої копії рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;

- витягу із Держземкадастру про земельну ділянку;

- документа, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Строк розгляду заяви - п'ять робочих днів.

Після реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

Щоб убезпечити вашу нерухомість та бізнес від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

Читайте також:

Безкоштовна земельна ділянка в Україні: аналіз судової практики

Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини