Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснення ДПС щодо податкової соціальної пільги для платника податку у 2021 році

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу, що податкова соціальна пільга (далі ПСП) - це сума, яку віднімають від зарплати працівника при нарахуванні податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця.

ПСП зменшує базу оподаткування й тим самим зменшує суму ПДФО. В результаті працівник “на руки” отримує суму більшу, ніж якби ПСП не було.

Тобто ПДФО нараховуються наступним чином:

ПДФО = (Зарплата + Лікарняні - ПСП) * 0,18, де:

зарплата - це всі виплати, під кодом “101”, включаючи й індексацію та доплату до мінімальної зарплати ;

лікарняні, а саме вимогою пп. 169.4.1 п.169.4 ст.169 Податкового Кодексу лікарняні прирівнюються до зарплати, вони теж мають код “101”.

Право на застосування ПСП залежить від показника граничного доходу для її застосування. Перелік та розмір податкових соціальних пільг передбачено п. 169.1 ст.169 Кодексу.

Розмір ПСП складає половину (50%) прожиткового мінімуму працездатної особи, який діє на 1 січня поточного року.

Так, на 2021 рік прожитковий мінімум відповідно до Закону « Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено у розмірі 2270 грн.

Отже, ПСП дорівнює 1135,0 грн. (2270*0,5).

Слід зазначити, що на розмір ПСП не впливає збільшення прожиткового мінімуму протягом року. Також на ПСП не впливає зміни розміру мінімальної зарплати

У разі, коли ПСП перевищує суму зарплати працівника ПДФО буде нульовим.

Скористатися ПСП може кожен працівник, який отримує зарплату, але за умов, якщо:

- сума нарахованої йому місячної плати не перевищує граничного розміру доходу, який дає право на застосування ПСП (пп. 195.4.1 п.195.4 ст.195 Кодексу);

- не отримує одночасно стипендію, грошове чи майнове (речове) забезпечення як учень, студент, аспірант, ординатор, ад'ютант, військового службовець, які виплачують з бюджету (пп. 169.2.3 п.169.2 ст.169 Кодексу)

Окрім того, ПСП не застосовують до доходу від підприємницької, а також іншої незалежної професійної діяльності. Натомість заборони для застосування ПСП для осіб, які отримують пенсію, в Кодексі відсутні.

Слід зазначити, що ПСП - це не виплата з бюджету, а зменшення суми ПДФО з зарплати ще до його сплати.

Також ПСП застосовується тільки у розрахунку для ПДФО і ніяк не впливає на суму військового збору.

Подати звітність без помилок та вчасно допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому все, що потрібно підприємцю - усі актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини