Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право власності на земельний пай потрібно оформити до 2025 року

Реклама

Власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року, оскільки після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними і передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Як оформити права власності на земельну ділянку (пай), розповіла фахівчиня Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), вам необхідно здійснити такі дії:

  • звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).

  • після отримання рішення сільської, селищної, міської ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

  • за результатами розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.

  • після того, як ви отримали Витяг з Державного земельного кадастру, вам необхідно звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність;

  • із рішенням про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).

Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості.

Нагадаємо, відповідно до ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у власників паїв є час до 1 січня 2025 року, щоб оформити право власності на земельні ділянки.

Старт земельної реформи в умовах нестачі коштів, активізація рейдерства та законодавчі зміни можуть призвести до неочікуваних наслідків. ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне рішення - LIGA360 для агробізнесу, яке допоможе всій команді об'єднати зусилля для управління ризиками та вирішення щоденних професійних завдань.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини