Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставки за іпотечними кредитами у січні знизилися: опитування банків

Реклама

У січні 2021 року середньозважена ефективна відсоткова ставка за новими іпотечними кредитами дещо знизилася. За результатами останнього опитування банків про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню, у звітному періоді середня ставка іпотечного кредиту на вторинному ринку становила 13,8% (у грудні 2020 року - 14%), на первинному - 15,9% (у грудні -16,9%).

Про це зазначають у прес-службі Нацбанку.

Банки повідомили, що у січні було видано 444 кредити на загальну суму 326 млн грн. Якщо порівняти з груднем 2020 року, обсяг видачі нових іпотечних кредитів знизився на 37%. Це сезонний ефект, оскільки проти січня 2020 року обсяг нової іпотеки все ж збільшився на 85% р/р.

У січні зріс середній розмір кредиту на купівлю житла. Якщо у грудні 2020 року він становив близько 702 тис. грн, то в січні 2021 року - 734 тис. грн. На сьогодні середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості становить 881 тис. грн, вторинної - 708 тис. грн.

Результати опитувань показали, що вторинний ринок продовжує суттєво переважати за кількістю й за обсягом кредитування. Частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку становила близько 82% за обсягом від усіх нових видач.

Опитування банків свідчать, що ринок іпотечного кредитування дуже концентрований. Понад 85% нових угод (278 млн грн) уклали п'ять банків.

У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів видано в Києві - 135 договорів на 130,6 млн грн (40% від загальної суми). Після Києва найбільше іпотечних договорів укладено в Київській області - 59 договорів на 51,6 млн грн (16% від загальної суми), у Харківській - 53 договори на загальну суму майже 37 млн грн (11% від загальної суми), у Львівській - 24 договори на 20 млн грн та Дніпропетровській областях - 29 договорів на 14,7 млн грн. З інформацією про попередні результати опитувань банків можна ознайомитися за посиланням.

Звертайтися лише до тих фінустанов та банків, які мають надійну репутацію. Перевірити небанківську фінустанову або банк ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Довідково

Щомісячні результати опитування банків - це самооцінка власних іпотечних портфелів банками. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на офіційному вебсайті Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності насамперед зумовлені використанням банками управлінської звітності для цілей складання цієї таблиці даних. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже - і сутність класифікації кредитів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини