Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ділити відпустку та вносити зміни до графіка

Реклама

Фахівці Держпраці нагадують, щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Відпустку на прохання працівника і з дозволу роботодавця можна ділити на частини. Але за умови, що основна безперервна її частина складатиме не менше 14 календарних днів.

Неподільні 14 днів не обов'язково мають бути використані першими. Тобто, якщо відпустка - 24 календарні дні, то законний варіант спочатку використати 10 календарних днів відпустки, наприклад, по одному - два дні, а потім - неподільні 14.

Щорічну відпустку надають на підставі графіка відпусток. Але в цей графік завжди можна внести зміни, якщо роботодавець не заперечує.

Працівник пише заяву з проханням надати щорічну відпустку (її частину) поза графіком. Роботодавець вносить зміни в графік відпусток, видає наказ про відпустку і ознайомлює з ним працівника.

Термін виплати відпускних - за 3 календарних дні до початку відпустки.

Працівник у заяві може обумовити бажаний термін отримання відпускних. Формулювання може бути таким: «Прошу виплатити суму відпускних, що належить мені, в найближчий термін, установлений для виплати зарплати/авансу».

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Працівникам може бути надана відпустка без збереження зарплати на період карантину, встановленого Кабміном (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки). Тому, якщо працівник хоче, а роботодавець не проти, то відпустка може бути надана навіть на один-два дні.

Увага! Примусово відправити працівника у відпустку за свій рахунок роботодавець не може. Можна тільки домовитись з працівником.

Як оформити таку відпустку?

1. Працівник пише заяву. Наводить у ній причину виходу у відпустку, дату початку відпустки і її тривалість.

2. Роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій. Дізнатися більше

Читайте також: Коли можна взяти компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини