Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідка замість листка непрацездатності: чи виплатять лікарняні?

Реклама

Управління виконавчої дирекції ФСС у Вінницькій області повідомляє про напружену ситуацію з бланками листків непрацездатності. У зв'язку із невчасним забезпеченням МОЗ закладів охорони здоров'я області належною кількістю бланків почастішали випадки видачі довідок замість листків непрацездатності встановленої форми.  

Відповідно до п. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від  23.09.1999 № 1105-XIVпідставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Отже, довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду. Довідки, що видаються в закладах охорони здоров'я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими  особами закладу охорони здоров'я (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п.2.2 та п.2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян із обов'язковим зазначенням у журналі реєстрації листків непрацездатності (ф. № 036/о) номеру листка непрацездатності та дати обміну.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров'я та Фонду від 23.10.2006 № 01-06-2125. При обміні довідки на листок на бланку листка в правому верхньому куті  вказується: «Замість довідки від____№___» та запис у графі «Звільнення від роботи» у листку непрацездатності проводиться одним рядком. Дата видачі листка непрацездатності має збігатися з датою обміну довідки на листок.

Оригінал довідки після проведеної заміни зберігається у голови ЛКК закладу охорони здоров'я протягом 3 років.

Читайте також: До кого може прийти з перевіркою Фонд соціального страхування

Детальніше про повноваження контролюючих органів та алгоритми дій під час перевірок можна дізнатися в модулі «Мистецтво оборони» ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Дізнатися,чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок на поточний рік можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини