Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на нерухомість у 2021 році: як сплачувати

Реклама

ГУ ДПС в Одеській області нагадує ключові правила оподаткування нерухомого майна у 2021 році.

1. Фізичні особи - власниками житлової та/або нежитлової нерухомості у 2021 році сплачують податок за 2020 рік. Тобто, з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року (4723 грн).

2. За неповнолітніх дітей - власників нерухомості податок сплачують батьки або опікуни.

3. База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи, зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;

  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 180 кв. метрів.

4. Ставки та пільги з податку встановлюються за рішенням місцевих рад: сільських, селищних, міських та рад об'єднаних територіальних громад. Тобто, ставки та пільги залежать також від рішень, встановлених місцевими радами на кожній окремій території, де знаходяться об'єкти нерухомості.

5. Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об'єкта/об'єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об'єкта/об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі: для квартири, квартир - 300 кв. метрів; для будинку, будинків - 600 кв. метрів; для різних типів житлових об'єктів - 900 кв. метрів;

  • об'єкт оподаткування використовується з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку або використовуються у підприємницькій діяльності).

6. Обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку.

7. Додатково оподатковуються об'єкти житлової нерухомості, площа яких перевищує 300 кв. метрів для квартир і 500 кв. метрів для житлових будинків, у сумі 25 тис. грн за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частки).

8. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року.

9. Сплатити податок потрібно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Уберегти нерухоме майно від рейдерських захоплень допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості та спроби внести зміни в реєстрі без вашого відома.

Читайте також:

Податок на нерухоме майно у 2021 році: головні правила

Продаж нерухомості: які податки треба сплатити

Як змінилися туристичний збір, транспортний податок і податок на нерухоме майно в 2021 році

ФОП сплачує податок на нерухомість за нормами, передбаченими для фізичних осіб

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬОзнайомитися з пропозицією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини