Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна не сплачувати орендну плату у «червоній» зоні

Реклама

Все в більшій кількості областей встановлюється «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Згідно з постановою Уряду № 1236 працювати можуть тільки аптеки, магазини, які продають продукти харчування, засоби гігієни, побутову хімію, друковані ЗМІ, засоби захисту рослин та насіння, автозаправні станції, діяльність з надання фінансових, поштових послуг, ремонту транспортних засобів, комп'ютерів, побутових виробів та робота салонів краси за попереднім записом. Вся інша торговельна діяльність здійснюється шляхом адресної доставки замовлень, а заклади громадського харчування можуть працювати на винос або через доставку.

Про це зазначають у СУП.

Отже, потрапляє під удар ресторанний бізнес, підприємства у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, спортивні зали та інші заклади розважальної діяльності. Вони не можуть приймати відвідувачів, а через це не використовують всю орендну площу, отже не можуть отримувати прибуток або втрачають більшу його частину.

Бізнес захищає свою нерухомість з системою SMS-Маяк. Онлайн-контроль змін статусу нерухомості та земельних ділянок.

Цікавим є для підприємців питання, чи можна в період введення «червоного» рівня епідемічної небезпеки, який накладає обмеження на їх діяльність, не сплачувати орендну плату?

Законодавець про це подбав. Ще 4 грудня 2020 року Парламент ухвалив Закон № 1071-IX, яким було внесено зміни до розділу II Прикінцевих положень Закону № 530-IX на користь підприємств, які постраждали від карантинних обмежень.

Відповідно до вищевказаного Закону бізнесам, діяльність яких була заборонена у цей період, не нараховується орендна плата за договорами оренди державного або комунального майна.

А що робити, якщо договір орендної плати укладений із суб'єктом приватної власності?

Для вирішення цього питання Законом № 530-IX влада офіційно визнала карантин форс-мажором. Але, навіть, якщо карантин - форс-мажор - це автоматично не звільняє підприємця від сплати орендних платежів. В кожному конкретному випадку це питання потрібно врегульовувати з орендодавцем.

Крім того, Закон № 540-ІХ Верховна Рада віддала на розсуд сторін врегулювання питання про звільнення від сплати орендних платежів. Отже, діалогу з орендодавцем не уникнути.

По-перше, якщо вашому підприємству заборонено працювати у зв'язку з карантинними обмеженнями, то потрібно зробити наказ про (тимчасове) зупинення діяльності на період карантину.

По-друге, перегляньте в договорі оренди розділ, у якому прописані форс-мажорні обставини та порядок виконання зобов'язань у разі його виникнення (в разі потреби варто звернутися із заявою до Торгово-промислової палати України для отримання сертифікату про форс-мажорні обставини).

По-третє, потрібно направити лист орендодавцю, яким повідомити, що ви не можете використовувати орендоване приміщення, тому що ваша діяльність обмежена або заборонена у зв'язку з карантином. Можна посилатись на все ту ж Постанову № 1236, в якій прописані види обмеженої чи забороненої діяльності під час «червоного» рівня епідемічної небезпеки та на Закон № 540-IX, за яким з моменту встановлення карантину і до його завершення орендар може бути звільнений від плати за користування майном.

Домовитись з орендодавцем можна по-різному, це може бути повне звільнення від сплати оренди, зменшення, розстрочка або відстрочка платежів. Найкраще, закріпити узгоджені домовленості з в письмовій формі.

Але, пам'ятайте, що орендодавець - теж підприємець, який змушений вести бізнес під час карантинних обмежень, тому не слід вимагати звільнення від всіх платежів, які пов'язані з орендою приміщення, наприклад сплати комунальних послуг.

Як бізнесу перевірити партнерів й конкурентів? Досьє на 6,5 млн юридичних осіб є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини