Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінили місце реєстрації - повідомте про це податківців протягом 30 днів

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до ст. 45 Податкового кодексу, платник податків - фізична особа, зобов'язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податковою адресою фізичної особи (в тому числі підприємців та самозайнятих осіб) є адреса, внесена при реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб платників податків (далі Державний реєстр).

Хотіли спробувати продукти LIGA360 безкоштовно? До 28 квітня ви можете 2 тижні тестувати наші рішення для бухгалтерів, юристів та бізнесу. Усе законодавство, професійна аналітика, автоматичні сигнали про зміни та понад 50 цифрових інструментів. Дізнавайтеся про умови тут.

З метою перевірки своєї податкової адреси, зазначеної в Державному реєстрі, фізична особа може звернутись до контролюючого органу за місцем проживання, або ж зробити це в Електронному кабінеті платника податків на офіційному веб-порталі ДПС.

Для зручності платників ДПС розроблено електронний сервіс - подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру.

Ознайомитись з електронним сервісом можна на офіційному веб-порталі ДПС України у рубриці Головна>Фізичним особам>Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків засобами ІТС «Електронний кабінет».

Фізична особа, не звертаючись до органів ДПС, може заповнити, підписати електронним цифровим підписом та направити до ДПС:

- облікову картку фізичної особи - платника податків, яка є заявою для реєстрації у Державному реєстрі - форма № 1ДР (для подання в електронному вигляді);

- заяву про внесення змін до Державного реєстру - форма №5ДР (для подання в електронному вигляді);

- повідомлення про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі, права та обов'язки фізичної особи - платника податків;

- копії документів, необхідних для реєстрації/внесення змін до Державного реєстру;

- обрати контролюючий орган, до якого можна звернутись для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі.

Подання Облікової картки/Заяви для внесення змін в електронному вигляді можливе на підставі Свідоцтва про народження дитини (для малолітніх осіб віком до 14 років) або Паспорта громадянина України, тому сервісом скористатися можуть тільки громадяни України.

У разі, якщо з моменту реєстрації в Державному реєстрі змінювалась адреса проживання, відповідно до ст. 70 ПК фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини