Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Без правил внутрішнього трудового розпорядку та графіку відпусток: проект змін до КЗпП

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5388 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин, який раніше погодив Кабмін.

Проектом пропонується:

1. Встановити додаткові умови трудового договору. Підприємства зможуть встановлювати додаткові трудові і соціально-побутові пільги для працівників та передбачити додаткові права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови припинення договору, в тому числі дострокового.

2. Обмежити строк укладання строкового трудового договору - не більше ніж на п'ять років.

3. Визначити особливості укладення строкового трудового договору. Визначено, коли може укладатися строковий трудовий договір, зокрема, для заміщення тимчасово відсутнього працівника, для виконання робіт, пов'язаних з тимчасовим розширенням виробництва, з творчими працівниками, з керівниками, за ініціативою працівника тощо.

У строковому трудовому договорі можуть встановлюватися додаткові підстави для його припинення. Роботодавець зобов'язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, які передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору та забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення.

4. До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець повинен надати працівникові інформацію про місце та дату початку роботи, посаду та перелік обов'язків, роз'яснити працівникові його права і обов'язки та поінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах, надати інформацію про тривалість щорічної відпустки, умови та розмір оплати праці тощо.

5. Продовження дії строкового трудового договору. Якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк. Якщо строковий трудовий договір укладається з працівником повторно (два і більше разів) і перерва між звільненням та прийняттям на роботу становить менше двох тижнів, він вважається продовженим на невизначений строк.

Працівник і власник зможуть домовитися про продовження трудових відносин, установлених на визначений строк, у разі необхідності завершення виконання роботи. У такому разі трудові відносини припиняються із завершенням роботи у повному обсязі.

6. Працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці про укладення договору про повну матеріальну відповідальність (зміна істотних умов праці). Главу КЗпП про матеріальну відповідальність працівників буде викладено повністю у новій редакції.

7. Додатковою підставою розірвання трудового договору з ініціативи власника може бути припинення повноважень посадових осіб юридичних осіб, що діють на основі приватної власності.

8. Встановлення п'ятиденного або шестиденний робочого тижня не потрібно буде погоджувати з місцевою радою.

9. Правила трудового розпорядку та графіки змінності та відпусток складатимуться на розсуд роботодавця. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни), перерви, вихідних (крім неділі), встановлюватиметься у трудовому договорі. Конкретний період та порядок надання щорічних відпусток узгоджується між працівником і роботодавцем.

Приймаєте нового співробітника на роботу? Перевірте інформацію про нього в 19 державних реєстрах з LIGA360.

До 28 квітня ви можете 2 тижні тестувати наші рішення для бухгалтерів, юристів та бізнесу. Усе законодавство, професійна аналітика, автоматичні сигнали про зміни та понад 50 цифрових інструментів. Дізнавайтеся про умови тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини