Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При укладенні трудового договору потрібно надавати військовий квиток

Реклама

22 квітня набув чинності Закон № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку», який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року.  

Документ змінює вимоги щодо комплектування ЗСУ та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Детальніше про Закон читайте тут

Крім того, Законом передбачено зміни до КЗпП, зокрема:

1. Крім паспорта та трудової книжки, при укладенні трудового договору потрібно надати військово-обліковий документ (для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці; для військовозобов'язаних та резервістів - військовий квиток або тимчасове посвідчення (пункт 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних).

2. Переважне право залишитися на роботі при скороченні. Резервісти, які проходили службу за призовом в особливий період, отримали переважне право залишитися на роботі при вивільненні працівників,  у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці. (п. 9 ч. 2 ст. 42 КЗпПУ). Але необхідно перевіряти, чи має резервіст статус учасника бойових дій, адже це теж критерій переважного права (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпПУ).

3. Право на щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи. Резервіст зможе за бажанням отримати  щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві.

Необхідно врахувати, що таку пільгу матиме тільки державний службовець і працівник, що вже відслужив за призовом резервістів і був прийнятий на роботу упродовж трьох місяців після звільнення зі військової або альтернативної служби, не враховуючи часу переїзду до місця проживання (п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

4. Введено нову категорію «квотників» - працівників, які відслужили за призовом резервістів. Державних службовців і працівників, які відслужили за призовом резервістів, зараховують у квоту для працевлаштування.

5. Надано дворічний «імунітет» від звільнення резервістам, що працевлаштовуються на перше робоче місце. Громадянам України віком від 15 до 28 років, зокрема резервістам, які пройшли військову службу за призовом в особливий період, надається перше робоче місце на строк не менше двох років (ст. 197 КЗпПУ).

Відповідні роз'яснення надали фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини