Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власникам буде простіше виписати з квартири третіх осіб: проект про електронну реєстрацію місця проживання

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проект № 5463 "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні".

Прийняття акта має кілька цілей:

Запровадження декларування та реєстрації місця проживання у електронній формі

Відповідно до положень законопроекту місце проживання декларується у:

  • житлі, яке знаходиться у приватній власності;

  • житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі тощо).

Місце проживання реєструється:

  • у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;

  • у службовому житлі.

Декларування місця проживання (перебування) перебування особи не є підставою:

1) підтвердження права на проживання у житлі (користування житлом);

2) вселення особи у житло або виселення з нього;

3) підтвердження факту проживання (не проживання) у житлі з метою його приватизації або набуття права на спадкування за законом на житло, в якому задеклароване місце проживання, або майно, що знаходиться за адресою задекларованого місця проживання;

4) підтвердження факту оренди (найму) житла чи іншого платного користування житлом;

5) встановлення або припинення будь-яких прав та обов'язків для інших осіб, які проживають у житлі.

Реєстрація місця проживання особи у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, а також у службовому житлі, підтверджує право на проживання особи в цьому житлі.

Адміністративний збір:

1) за реєстрацію / декларування місця проживання у разі звернення особи протягом встановленого цим Законом строку - 2,5 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня;

2) за декларування місця проживання / реєстрацію місця проживання у разі звернення особи з порушенням встановленого цим Законом строку - у розмірі 5 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня;

3) за зняття з реєстрації місця проживання / зміну місця проживання - у розмірі 2,5 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

За декларування місця проживання / реєстрацію місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послуг.

Захист прав власників житла

Закріплюється право власника (власників) житла скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав зазначених у законі без рішення суду.

Особа, що декларує своє місце проживання (перебування) у житлі, яке не є її власністю (співвласністю), під час декларування подає згоду власника (співвласників, уповноважених осіб). У разі декларування місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких задекларовано у цьому житлі, не вимагається.

Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі заяви власника житла про зняття з реєстрації місця проживання осіб, які були зареєстровані у такому житлі до набуття ним права власності на це житло, поданої до органу реєстрації за місцем знаходження цього житла.

Орган реєстрації знімає з реєстрації місце проживання або задеклароване місце проживання (перебування) особи також у разі припинення підстав на право користування житлом (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житла, закінчення / припинення навчання в навчальному закладі (у разі декларування місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів; заяви власника (співвласників) житла, уповноважених осіб інших житлових приміщень, у разі якщо місце проживання особи було задеклароване та ін.

Закріплення електронного реєстру як єдиного джерела інформації про місце проживання особи

Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно у електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. При цьому для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування мають право створити або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.

Скасовується паперовий документообіг; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Підвищення доступності та зручності адміністративних послуг

Розширяються способи звернення за послугами. Змінити місце проживання можна буде відвідавши орган реєстрації або ЦНАП, а також замовивши таку послугу онлайн через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Послуги надаватимуться в електронній формі, що значно скоротить час, необхідний для їх надання; немає потреби відвідувати органи реєстрації або ЦНАП.

Окрім цього, при зверненні за отриманням інших послуг, інформацію про місце проживання осіб органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності отримують самостійно шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.

Ексклюзивна аналітика та топ-новини вашої галузі - у LIGA360. Налаштуйте персональну стрічку новин та не витрачайте час на переходи по різних сайтах. Усі матеріали можна отримувати в Telegram. Замовте тестовий доступ до LIGA360 прямо зараз.

У LIGA360 - День народження, а подарунки отримуєте ви! Відкриваємо вільний доступ до наших ІТ-рішень. На період тесту надається максимум функцій для вашої професійної ролі. Встигніть взяти участь в акції до 14 травня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини