Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратори отримають відомості з паперових носіїв БТІ: постанова набула чинності

Реклама

Уряд запроваджує експериментальний проект щодо отримання держреєстратором відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, що перебувають у розпорядженні БТІ на паперових носіях. Відповідний Порядок отримання інформації затверджено постановою Кабінету Міністрів від 28 квітня 2021 р. № 509, яка набула чинності 25 травня.

Порядок визначає механізм отримання державним реєстратором в електронній формі від БТІ відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно на паперових носіях до 1 січня 2013 р.

Держреєстратор під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень за допомогою Державного реєстру прав формує запит в електронній формі з накладенням КЕП та обов'язковим відображенням ідентифікатора нерухомого майна, який складається з назви адміністративно-територіальної одиниці (Автономна Республіка Крим, область, мм. Київ та Севастополь), району, населеного пункту або селищної чи сільської ради, іменованого об'єкта (у разі наявності), назви вулиці (проспекту, бульвару, площі, провулку тощо), номера об'єкта нерухомого майна (будинку, будівлі, споруди тощо), номера корпусу та/або номера окремої частини об'єкта нерухомого майна (квартири, приміщення тощо) та обирає адресата - підприємство бюро технічної інвентаризації, що відповідно до відомостей, відображених у реєстраційному написі або реєстраційному посвідченні, здійснювало державну реєстрацію права власності на таке нерухоме майно.

У запиті також зазначається номер реєстрової книги та реєстровий номер, якщо наявні відомості, що дають можливість їх чітко ідентифікувати.

За допомогою Державного реєстру прав уповноважена особа підприємства БТІ отримує повідомлення про надходження запиту від державного реєстратора та формує в електронній формі:

1) форму відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно (далі - форма про власність);

2) форму про відсутність державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Форма про власність формується виключно на підставі відомостей реєстрових книг та інвентаризаційної справи і обов'язково повинна містити відомості про:

  • реєстровий номер та дату реєстрації;

  • відомості щодо власника, у тому числі відомості про частку, що належить кожному співвласнику;

  • відомості щодо правовстановлювального документа.

У разі відсутності у відомостях реєстрових книг відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно уповноважена особа підприємства бюро технічної інвентаризації формує форму про відсутність державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Форми, визначені цим пунктом, із накладенням КЕП уповноваженої особи підприємства бюро технічної інвентаризації передаються за допомогою Державного реєстру прав державному реєстратору, що сформував запит.

Державним реєстром прав забезпечується збереження та відтворення запитів державних реєстраторів, форм про власність, форм про відсутність державної реєстрації права власності на нерухоме майно, сформованих відповідно до цього Порядку, а також здійснюється інформування державних реєстраторів, уповноважених осіб підприємств бюро технічної інвентаризації про надходження відповідних документів в електронній формі та контроль за строками опрацювання запитів державних реєстраторів.

Уповноважені особи підприємств БТІ отримають безоплатний доступ до Державного реєстру прав тільки для цілей, визначених цим Порядком та без можливості проведення реєстраційних дій.

Крім того, постановою запроваджується інформаційна взаємодія з Порталом Дія під час надання адміністративних послуг, а саме формування платіжного документа для сплати адміністративного збору та повідомлення власника нерухомого майна, користувача чи обтяжувана про проведені реєстраційні дії.

Порядок надання сервісних послуг, умови та розмір плати за надання сервісних послуг визначаються у договорах, укладених з технічним адміністратором Державного реєстру прав.

Щоб убезпечити вашу нерухомість та бізнес від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але й спроби внести такі зміни.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини