Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не кожну письмову відмову держорганів можна вважати офіційним рішенням: ВС

Реклама

Письмова відповідь на заяву позивача невстановленої форми не є рішенням суб'єкта владних повноважень.

Відповідне рішення міститься у постанові КАС ВС від 7 квітня 2021 року у справі № 420/3445/19.

ЛІГА:ЗАКОН презентує можливості штучного інтелекту для договірної роботи. Відтепер аналіз контрактів, підбір нормативної інформації й оцінку ризик-факторів можна здійснити прямо в LIGA360: Юрист. Ми перевірили роботу AI на тисячах договорів, щоб економити ще більше вашого часу. Замовте LIGA360:Юрист з функціоналом автоматизації договірної роботи Contractum прямо сьогодні.

Обставини справи

Позивач позов обґрунтовував тим, що відмова Територіального сервісного центру у перереєстрації належного йому транспортного засобу з мотивів відсутності у нього зареєстрованого місця проживання в Україні суперечить чинному законодавству України у сфері цих правовідносин, яке не містить вимоги про обов'язковість реєстрації (проживання) фізичної особи саме на території України, а також порушує конституційні принципи рівності та недопустимості дискримінації особи за ознакою місця проживання.

Позиція ВС

Як убачається з матеріалів справи та встановлено судами, заява подана позивачем у довільній формі та не містить резолюції уповноваженої посадової особи про прийняте рішення.

У листі Територіального сервісного центру також не зазначено про прийняте за заявою рішення, а натомість наведено перелік документів, які заявнику необхідно подати для перереєстрації транспортного засобу у зв'язку зі втратою свідоцтва про реєстрацію, у тому числі документ з відміткою про місце реєстрації/проживання на території України.

За наведених обставин суди попередніх інстанцій помилково виходили з того, що надана відповідачем письмова відповідь на заяву позивача невстановленої форми є рішенням суб'єкта владних повноважень про відмову в перереєстрації транспортного засобу.

Натомість, з огляду на положення пункту 3.11 Інструкції, заяву позивача слід розцінювати як звернення з питань, пов'язаних із проведенням реєстрації транспортного засобу, на яку Територіальним сервісним центром у порядку і строк, визначені Законом "Про звернення громадян", надана вичерпна відповідь.

У цій частині ВС рішення скасував, а з іншими висновками попередніх судів погодився.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини