Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить доопрацювати законопроект про заборону пластикових пакетів

Реклама

1 червня Рада прийняла Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№2051-1). Європейська Бізнес Асоціація підтримує поступову відмову від пластику, але у спільноти є ряд зауважень та пропозицій, які бізнес закликає врахувати при подальшому впровадженні даної ініціативи.

Експерти Асоціації пропонували включити до проекту положення щодо можливості й надалі використовувати в роздрібній торгівлі, сфері громадського харчування та послуг пакети з переробленого пластику. Адже галузь рециклінгу лише починає зароджуватись в Україні та потребує  державної підтримки. ЄБА пропонувала не поширювати заборону на пакети з рецикльованого пластику, з вмістом вторинної сировини не менше ніж 50%.

Також не було враховано пропозицію щодо перехідних періодів набрання чинності новими вимогами. Так, представники бізнесу пропонували передбачити більш тривалий перехідний період, який би дозволив і сфері торгівлі, і галузі виробництва пластикових пакетів адаптуватись та менш болісно перейти до виконання нових вимог. У той же час, положення Закону наразі передбачають, що заборона на використання пластикових пакетів набере чинності через 9 місяців, що, на думку бізнесу, є недостатнім. На думку бізнесу, необхідним є подовження терміну набуття чинності законопроєкту до 1,5 року.

У представників бізнесу залишається багато запитань щодо того, як саме буде контролюватися виконання норм нового Закону. Зокрема, у компаній-членів ЄБА є побоювання, що використання пластикових пакетів буде під забороною лише в організованих магазинах та супермаркетах, але не буде контролюватись при здійсненні стихійної торгівлі на ринках. У той же час, Асоціація завжди виступала за створення рівних, справедливих та прозорих правил ведення бізнесу в Україні, в тому числі й в частині заборони на використання пластикових пакетів.

Особливе занепокоєння викликає впровадження біорозкладних пакетів, які, в умовах відсутності роздільного збору, сортування та системи компостування в Україні, фактично створюють новий вид відходів, які можна буде утилізувати шляхом виключно висоотемпературного спалювання. У гіршому ж випадку це пакування опиниться на полігонах.

Тож бізнес вітає кроки влади до поступової відмови від пластику, але звертається до Президента України із проханням доопрацювати даний законопроект.

Хочете перевірити що про вас пишуть ЗМІ? У LIGA360: Керівник можна налаштувати моніторинг ТОП-200 українських медіа. А ще користувачі системи отримують понад 50 цифрових інструментів для вирішення щоденних завдань. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини