Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронні лікарняні запрацювали з червня: діє перехідна модель

Реклама

Лікарняні - одна з найпопулярніших послуг в Україні - близько 5,5 мільйонів людей користуються нею щороку. Відтепер медичний висновок про тимчасову непрацездатність доступний в електронній формі.

Про це повідомляє Михайло Федоров на своїй сторінці у Фейсбук.

Зазначено, що цифровізація послуги матиме значний антикорупційний ефект, заощадить час і лікарю, і пацієнту. Це один із найважливіших кроків для режиму paperless у медичній та соціальній сферах.

Спрощєння процесу

Після обстеження пацієнта лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його власним КЕПом. Людина одразу ж отримує про це сповіщення. За декілька секунд інформація звідти потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду - і вам приходить друге сповіщення. Там формується електронний листок непрацездатності - це саме той документ, за яким будуть нараховані виплати. Кожен документ можна перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

До того ж ні ПФ, ні роботодавець не знатимуть діагноз пацієнта. Відкритою буде інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав.

Після захворювання, щоб закрити лікарняний, вам уже не потрібно їхати за підписом лікаря до медзакладу, стояти зі зниженим імунітетом у черзі з іншими пацієнтами, які мають явні ознаки захворювання. Лікарняний закривається автоматично останнього дня захворювання, якщо немає потреби його продовжувати.

Із червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження “е-лікарняних” - медичні заклади поступово почнуть формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня цього року всі медзаклади видаватимуть е-лікарняні.

Бажаєте автоматично перевіряти договори на помилки? Спробуйте функціонал CONTRACTUM у LIGA360. Він укаже неточності у структурі, сумах, реквізитах й нумерації. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз.

Крім того, у Фонді соцстрахування повідомляють, 4 червня 2021 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України від 1 червня 2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», яким затверджено ряд документів:

1) Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я;

2) Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;

3) Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі;

4) Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом Міністерства охорони здоров'я України від 09.04.2008 № 189, викладено в новій редакції як Порядок організації експертизи тимчасової втрати працездатності.

Саме цим наказом запроваджено перехідну модель роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності.

Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини