Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як сплачувати ЄСВ ФОПам І та ІІ груп в місяці реєстрації

Реклама

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування нараховується:

  • для ФОП (крім ФОП - платників ЄП), - на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

  • для ФОП - платників ЄП - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини та не менше за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно з пп. 298.1.2 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування (I чи II групи), вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулась державна реєстрація.

Таким чином, ФОП, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб'єкта господарювання, подала заяву про обрання першої чи другої групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування ЄCВ за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності ФОП, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄCВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄCВ та не менше за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені ФОП, віднесені до платників ЄП першої та другої груп, нараховують ЄCВ у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄCВ та не менше за розмір мінімального страхового внеску.

Читайте також:

Суми податків для ФОП з 1 січня 2021 року

Розміри та терміни сплати ЄСВ у 2021 році

Як економити час на підготовці звітності? З IT-рішенням LIGA360: Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини