Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові перевірки: як підготуватися

Реклама

ДПС оновила план перевірок бізнесу, а з 1 липня вже оголосила про початок інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників. Після карантинного затишшя та поступового переходу роботи бізнесу в режим офлайн перевірки контролюючих органів знов у тренді.

Олег Вдовичен, керуючий партнер АО "Вдовичен та партнери", надав корисні практичні рекомендації щодо підготовки до податкової перевірки.

Ці рекомендації розраховані перш за все на керівників платників податків та мають переважно організаційний характер, залишаючи поза увагою безпосередні питання правильності ведення податкового обліку.

Cuius commodum, eius periculum (Чия вигода, того й ризик)

Останнім часом змінено підхід до проведення контрольно-перевірочної роботи податковими органами. Спостерігається тенденція, відповідно до якої податкові перевірки проводяться за результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності з урахуванням визначених ризиків або в поле зору потрапляють платники податків, господарська діяльність яких вже є підозрілою з точки зору податкових органів, наприклад, щодо обігу підакцизних товарів.

Слід акцентувати увагу на тому, що при плануванні перевірок податківці керуються показниками загальнодоступних критеріїв ризиків. Платник, який відповідає таким критеріям, з великою ймовірністю може потрапити до плану-графіку проведення планових перевірок. Ці критерії затверджені Порядком формування плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків, що затверджений наказом Міністерства фінансів України 02.06.2015 року № 524.

При отриманні інформації про включення платника податків до плану-графіку податкових перевірок, такий платник податків може звернутись до податкового органу за інформацією про підстави включення його до плану-графіку перевірок, що дозволить визначити конкретні критерії ризиків, самостійно провести аналіз їх обґрунтованості та виправити, у разі необхідності, виявлені помилки до початку перевірки.

Рекомендація:

Платнику податків доцільно самостійно контролювати наявність/відсутність критеріїв ризиків, передбачених Порядком, а при включенні платника податків до плану-графіку планових перевірок - отримати інформацію про підстави для включення його до такого плану. Це дозволить проаналізувати виявлені податкові ризики та, по можливості, їх мінімізувати.

Продовдження матеріалу читайте в рубриці "Актуально"

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини