Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Торгово-промислові палати світу продемонстрували підтримку бізнесу

Реклама

Керівники торгово-промислових палат Києва, Кракова, Лейпцига, Загреба, Дубаї, Братислави, Вільнюса, Бреста, Батумі, Сант Анджело, Молдови, Вітебська, Херсону, Рівного та Українського союзу промисловців і підприємців обмінялися досвідом роботи у період пандемії COVID-19, обговорили план спільних дій та організаційних заходів під час III Саміту «Міжнародного київського клубу партнерських палат» в онлайн-режимі.

«Міжнародний київський клуб партнерських палат» - це новостворена громадська асоціація, яка об'єднує національні і регіональні торгово-промислові палати, сприяє активності бізнесу та налагодженню взаємовигідних зв'язків між країнами і регіонами. Об'єднання офіційно зареєстрували в Міністерстві юстиції України в 2020 році, до його складу увійшли представники палат з 13 країн - Австрії, Білорусі, Грузії, Італії, Литви, Молдови, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини, Хорватії, ОАЕ, України.

Підтримку «Міжнародному київському клубу партнерських палат» надаватиме Міністерство закордонних справ України. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік.

«Міністерство закордонних справ України на чолі з міністром Дмитром Кулебою, Рада експортерів та інвесторів і я особисто відкриті до діалогу та готові до реалізації нових ідей. Впевнений, ми матимемо нагоду активізувати та вивести економічну взаємодію наших країн на якісно новий рівень, сприяти започаткуванню та поглибленню зв'язків між представниками нашого бізнесу. Для цього, зокрема, і функціонує Рада експортерів та інвесторів при МЗС України - майданчик, на якому акумулюється інформація про інвестиційні та торговельні можливості з усього світу і який сприяє налагодженню ділових контактів між українськими експортерами та імпортерами за кордоном. Ми раді і готові до співпраці», - зазначив Дмитро Сенік.

Президент Клубу та президент Київської торгово-промислової палати Микола Засульський поділився статистичними даними: у 2020 році ВВП України знизилось на 4,4%, проте ВВП Франції - на 8,2%, а Великобританії у 2020 році впав на 9,8%. Він також розповів про діяльність Київської торгово-промислової палати в умовах пандемії:

«Київська ТПП поєднує в собі функції як сервісної організації, так і роботу зі своїми членами. У минулому році більше 45 тис. бізнесменів скористалися послугами нашої Палати, напрямки діяльності якої відповідають загальноприйнятим принципам і напрямам в світі торгово-промислових палат. У 2020 році ми змогли не тільки не знизити фінансові показники, а й розширити спектр послуг, впровадити ряд дуже серйозних ініціатив і сьогодні ми передаємо свій досвід іншим палатам».

Віце-президент Клубу, президент ТПП Вільнюса (Литва) Сігітас Леонавічус запевнив, що роль торгово-промислових палат, яким вже більше 420 років, надзвичайно висока, особливо це було помітно під час пандемії. «Я хочу, щоб в нашому Клубі ми постійно ділилися своїм досвідом, адже у нас хороша організація з юридичним статусом, нас повинні почути наші уряди, міністри економіки, Брюссель. Київський клуб - велика сила, його аналогів поки немає». Пан Леонавічус також поділився досвідом Вільнюської Палати: «Я можу з гордістю сказати, що в Литві бізнес набагато легше пережив кризу в порівнянні з 2008 роком».

Санан Насіблі, голова представництва ТПП Дубаю розповів про заходи від уряду: «Деякі міністерства були об'єднані, 50% державних послуг переведені в онлайн режим, що допомогло бізнесу підтримувати діяльність, створено нове Міністерство сучасної індустрії і передових технологій. Велику допомогу світовій спільноті і населенню Еміратів зробило створення пенсійної візи, 10-річної золотої візи і 5-річної візи для підприємців, вперше було введено 100% володіння міжнародним бізнесом».

Емма Турос, виконавчий директор Канадсько-української ТПП зазначила: «За 4 місяці експорт України з Канади виріс на 88% в порівнянні з минулим роком. Поставки з Канади в Україну зросли майже на 20%. Я не кажу про послуги, їх напевно набагато більше, так як багато наших IT-фахівців працюють в Канаді». Наразі Палата працює над переглядом угоди про вільну торгівлю з метою включити туди послуги та інвестиції.

«Для українських підприємців, особливо експортерів, дуже важлива підтримка з боку торгово-промислових палат, а Міжнародний київський клуб партнерських палат відкриває нові можливості для плідного міжнародного співробітництва і суттєво полегшує комунікацію з провідними торгово-промисловими палатами світу. Створення Міжнародного київського клубу партнерських палат це величезний крок для розвитку українського експорту, який був би неможливий без ініціатив президента Клубу та президента Київської торгово-промислової палати пана Засульського» - Олександр Липський, керівник Медіа-центру ЛІГА:ЗАКОН, голова Комітету сприяння малому та середньому бізнесу Київської торгово-промислової палати, член Координаційної ради з питань розвитку підприємництва при Київській міський державній адміністрації.

В результаті Саміту керівники торгово-промислових палат вирішили розвивати подальшу співпрацю, долучити до роботи бізнес, а також намітили плани на рік. Окрім цього, досягнуто домовленість щодо спільної участі у донорських проектах та програмах технічної допомоги. Підтвердженням ефективності такої роботи став спільний проект торгово-промислових палат Києва та Братислави в рамках співпраці з Європалатою в галузі туризму.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини