Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може продавець кави працювати за цивільно-правовим договором: Суд підтримав Держпраці

Реклама

За результатами інспекційного відвідування у підприємця, що здійснює діяльність на мобільній точці торгівлі кавою та чаєм з автотранспортного засобу в центрі міста Миколаєва, зафіксовано працю фізичної особи, яка працювала без укладеного трудового договору.

Про це зазначають у Держпраці.

За встановленим фактом уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області до суб'єкта господарювання застосовано фінансові санкції у розмірі 125 190 гривень.

Під час розгляду справи у суді першої інстанції підприємець спирався на договір цивільно-правового характеру відповідно до предмета якого фізична особа мала надати йому допомогу у послугах з викладання та фасування продуктів та інгредієнтів, а також продажу виготовлених кави та чаю. Винагорода за виконану роботу залежала від кількості реалізованих готових напоїв. Суд першої інстанції спростував цей аргумент.

Під час розгляду справи колегія суддів П'ятого апеляційного адміністративного суду погодилась із висновком суду першої інстанції, що підприємець здійснив фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Зокрема, уклавши цивільно-правовий договір з працівником, суб'єкт господарювання фактично здійснив спробу підміни трудових відносин цивільно-правовими. Предметом договору, укладеного між підприємцем та фізичною особою є процес праці, що є ознакою трудових відносин та суперечить природі договору цивільно-правового характеру, предметом якого є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт.

Апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця залишено без задоволення, а рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 12 березня 2021 року - без змін. Тож, підприємцю доведеться сплатити штраф за використання незадекларованої праці.

Нагадуємо, з 1 липня 2021 року на території України розпочалася інспекційна компанія з питань виявлення незадекларованої праці.

Малий бізнес потребує великих зусиль. LIGA360 допоможе тримати на контролі свою підприємницьку діяльність й економити час. Отримайте повну базу законодавства, контролюйте звітність та заборгованість перед державою. Перевіряйте постачальників і клієнтів. Спробуйте всі переваги LIGA360: Підприємець, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини