Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РРО застосовується обов'язково у разі продажу товарів через Інтернет і розрахунків платіжними картками - ДПС

Реклама

ДПС роз'яснює, чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО при продажу товарів за допомогою мережі Інтернет у разі проведення розрахунків платіжними картками Visa і MasterCard та іншими за умови доставки таких товарів поштою або кур'єрською службою та який документ при цьому надається споживачу.

Нагадаємо, що офіційні роз'яснення ДПС щодо податкових та митних правил, декларацій, конкретних ситуацій (ресурс «ЗІР») у зручному форматі представлені у розділі «База податкових знань» ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Податківці відзначили, що платіжні сервіси призначені для спрощення проведення розрахунків в мережі Інтернет за допомогою персональних комп'ютерів та/або інших мобільних пристроїв та з використанням банківських платіжних карток. За своїм змістом вони є системами для надання послуг з еквайрингу у дистанційному режимі.

Таким чином, продаж товарів на умовах повної передоплати із застосуванням платіжних сервісів відбувається у три етапи:

1) операція з приймання платіжним сервісом коштів від покупця, про що формується відповідне електронне повідомлення про приймання коштів;

2) операція безготівкового переказу платіжним сервісом коштів, прийнятих від покупця, на банківський рахунок продавця;

3) передачу товару покупцю.

З технічної точки зору між фізичною особою - підприємцем і фінансовою установою, якій належить платіжний сервіс, відбувається саме операція з безготівкового переказу коштів, для проведення якої застосування РРО не є обов'язковим, разом з тим, суб'єктами (учасниками) безпосередньо операції купівлі-продажу товару є фізична особа - підприємець, яка здійснює продаж товарів, і отримувач такого товару (покупець), який здійснює грошовий розрахунок за цей товар у дистанційному режимі, за допомогою платіжного сервісу.

При цьому, факт виконання договору купівлі-продажу товару обумовлений саме отриманням товару покупцем, а тому, продавець зобов'язаний забезпечити отримання покупцем розрахункового документа, який підтверджує факт оплати покупцем товару. Відповідно, така операція має ознаки розрахункової в розумінні Закону про РРО, а застосування РРО при її проведенні є обов'язковим.

Отже, у разі доставки поштою або кур'єрською службою товару, придбаного на умовах передоплати із застосуванням платіжних сервісів суб'єкт господарювання повинен вкласти у поштове відправлення раніше роздрукований з використанням РРО розрахунковий документ установленої законодавством форми і змісту на повну суму проведеної операції, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів.

Також, у передбачених законодавством випадках, продавець зобов'язаний вкласти у поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов'язкові реквізити.

Малий бізнес потребує великих зусиль. LIGA360 допоможе тримати на контролі свою підприємницьку діяльність й економити час. Отримайте повну базу законодавства, контролюйте звітність та заборгованість перед державою. Перевіряйте постачальників і клієнтів. Спробуйте всі переваги LIGA360:Підприємець, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Коли можна не застосовувати РРО при розрахунках за послуги

Робота з касовим апаратом: документи, які треба зберігати на місці проведення розрахунків

Оновлено зміст касових чеків РРО

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини