Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платіжні послуги в Україні модернізують: Закон підписано Президентом

Реклама

Президент України підписав Закон «Про платіжні послуги» № 1591-ІХ, який було прийнято 30 червня 2021 року (проект № 4364).

Законом визначено дев'ять категорій надавачів платіжних послуг. З'являться нові учасники ринку - установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Існуватиме дев'ять платіжних послуг, з яких дві - нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей з рахунків).

Детальніше про новації Закону ми писали раніше

Мобільні оператори зможуть надавати послуги з виконання платіжних операцій своєму абоненту для:

а) оплати цифрового контенту;

б) оплати квитків, ініційованої з використанням мобільного телефону, за умови що квиток надається абоненту отримувачу послуг в електронній формі;

в) сплати коштів на цілі благодійної діяльності з використанням благодійного телекомунікаційного повідомлення;

г) переказу коштів між ідентифікованими абонентами;

ґ) переказу залишку з особового рахунку абонента під час надання послуги з перенесення абонентського номера;

д) оплати телекомунікаційних послуг та доступу до мережі Інтернет, програмних послуг, комунальних послуг, податків та зборів, митних платежів, штрафів, послуг, що надаються державними органами та установами.

Проте сума разової платіжної операції за надання таких послуг не може перевищувати 20% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату здійснення платіжної операції, а загальна сума таких операцій за календарний місяць стосовно окремого отримувача послуг не може перевищувати одного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у такому місяці.

Небанківські надавачі платіжних послуг (платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори та деякі інші надавачі платіжних послуг) зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші.

Проте небанківські надавачі платіжних послуг мають право відкривати платіжні рахунки своїм користувачам виключно для виконання платіжних операцій. Забороняється використання платіжних рахунків для депозитів та нараховувати проценти на залишок коштів на платіжному рахунку користувача. На кошти користувачів, що знаходяться на таких платіжних рахунках, не поширюються гарантії, встановлені Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

НБУ отримає право випускати «цифрову валюту Національного банку України», а також створити регуляторну «пісочницю» - платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях. Її функціонування передбачає тісну взаємодію регулятора зі стартапами та розуміння їхніх потреб.

Також закон створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що має об'єднати різних надавачів платіжних послуг і технологічні платформи в єдину платіжну екосистему. Планується, що Open banking запрацює в Україні у 2023 році.

Крім того, з метою мінімізації кібершахрайства посилюється відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, а також вимоги до безпеки платіжних операцій - постачальникам платіжних послуг необхідно буде використовувати посилену аутентифікацію користувачів у визначених випадках.

Цей закон набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через 12 місяців, за винятком окремих статей.

Хочете перевіряти потенційних партнерів чи клієнтів? У LIGA360: Керівник є дані держреєстів на 6,6 млн юросіб та ФОП. А ще система оцінює компанії за 21 ризик-фактором. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини