Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковується ПДФО вихідна допомога у зв’язку із звільненням працівника

Реклама

Вихідна допомога у зв'язку із звільненням працівника, в т. ч. при виході на пенсію, оподатковується за ставкою 18 %. Відповідно до п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу заробітна плата для цілей розд. ІV ПК - це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Про це зазначають у ДПС.

Згідно з п.п. «з» п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПК до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума щорічної разової грошової допомоги, яка надається згідно із Законом № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Винятки, передбачені п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПК, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов'язану з тимчасовою втратою працездатності.

Відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПК ставка податку становить 18 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПК) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Бажаєте отримати розширений моніторинг щодо компаній, з якими підписали угоди? Це можливо з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Система сповістить про перевірки, судові справи, тендери чи реєстраційні зміни сторін. Замовте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини