Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Мінрегіоні розповіли про плани комплексної реконструкції застарілого житла

Реклама

Заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська повідомила, що у новому законопроекті щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла прописаний механізм, який дозволить запустити в містах процес оновлення старих будинків і транспортної та соціальної інфраструктури довкола них.

Законопроект змінює алгоритм прийняття рішення про реконструкцію кварталів застарілого житла.

Орган місцевого самоврядування спочатку має здійснити інвентаризацію житлового та нежитлового фондів в межах населеного пункту. За її результатами вже буде прийматися рішення про віднесення наявних об'єктів до застарілого фонду, а також затверджуватися програма з реконструкції, яка перед цим має пройти громадське обговорення. Така програма може передбачати реконструкцію, зокрема, модернізацію багатоквартирного будинку, з відселенням мешканців чи без відселення, так і його знесення (з відселенням).

Щодо відселення законопроєкт передбачає два варіанти:

  • в стартовий будинок на постійній основі

  • в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції.

Усі переселення здійснюватимуться лише на підставі укладених та нотаріально засвідчених договорів.

Інвестора-забудовника, який здійснюватиме проект реконструкції кварталу, обиратимуть через конкурс.

Реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об'єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, які розташовані в межах кварталу, що буде реконструюватися.

Змінами удосконалюється й процедура компенсації власникам застарілого житла. Зокрема, передбачається, що мешканець будинку матиме право:

  • повернутися в свою квартиру після завершення реконструкції будинку;

  • отримати компенсацію за квартиру, тобто фактично продати її інвестору-забудовнику;

  • збільшити площу квартири завдяки купівлі додаткових метрів, або навпаки продати квадратні метри і зменшити площу.

Також зміниться й умова для прийняття рішення мешканцями будинку про участь у програмі з реконструкції - воно прийматиметься на загальних зборах мешканців.

Рішення зборів власників про участь їх будинку в програмі з реконструкції кварталу або мікрорайону вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх приміщень багатоквартирного будинку. Якщо співвласники не дійдуть згоди і не приймуть рішення, їх багатоквартирний будинок буде виключений із програми.

Крім того, законопроектом розширюється перелік джерел фінансування проектів реконструкції. Зокрема, вони фінансуватимуться за кошти державного та місцевих бюджетів, інвесторів-забудовників, підприємств та організацій, на балансі яких знаходяться об'єкти нерухомого майна. ОСББ також матимуть змогу брати активну участь у реалізації заходів з реконструкції свого будинку.

Керуйте бізнесом упевнено з LIGA360. Сервіс об'єднує 15 IT-продуктів, створює єдиний робочий простір для усієї команди і містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR і зручних внутрішніх комунікацій. Сформулюйте своє персональне комплексне рішення або знайдіть типове комплексне рішення для свого сегменту або галузі і тримаєте під контролем увесь бізнес, керуєте ризиками, приймайте узгоджені рішення. Замовити тест

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини