Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ визначив, як відкривати рахунки для спеціального добровільного декларування

Реклама

Нацбанк постановою від 5 серпня 2021 року № 83 затвердив Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Декларанти зможуть звернутися до банку для відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання (спеціальному рахунку) та розміщення готівкових коштів в національній та іноземних валютах, банківських металів (з фізичною поставкою).

Так, відповідно до вимог Положення декларант відкриває в банку спеціальний рахунок та вносить на нього готівкові кошти, банківські метали через операційну касу банку за заявою на переказ готівки, а у реквізиті "Призначення платежу/зміст операції" зазначає "добровільне декларування".

Після підтвердження джерел походження грошових коштів, банківських металів декларант має право:

  • перерахувати грошові кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий в банку України;

  • або зняти грошові кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок;

  • або подати в банк заяву та використовувати надалі цей рахунок як звичайний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб. 

Декларант додатково до документів для відкриття спеціального рахунку подає анкету (додаток 1) та заяву (додаток 2). Банк також має право за потреби доповнювати анкету додатковими питаннями.

Банк уживає заходів щодо встановлення джерел походження коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів у випадках, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу.

Положення набирає чинності з 1 вересня 2021 року та діє до 1 вересня 2022 року.

Читайте також: Податкова амністія: які активи можна задекларувати

Як дізнатися чи перебуває потенційний бізнес-партнер у розшуку чи під санкціями? LIGA360 надасть доступ до 19 держреєстрів для перевірки фізосіб. Замовляйте систему прямо сьогодні та максимально захистіть свій бізнес від ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини