Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Дитячу" відпустку може взяти один із батьків: як підтвердити право на відпустку?

Реклама

Мінекономіки у листі від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07 надало роз'яснення щодо застосування норм статті 19 Закону України "Про відпустки".

Так, одному з батьків (раніше було тільки жінці), які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

З норм зазначеної статті вбачається, що один з батьків має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку.

Чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що він не скористався правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому, на думку Міністерства, роботодавцю може бути надано будь-який належно оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка.

Стикнулися з новою ситуацією у кадровому обліку? Відповідь знайдете в LIGA360:HR-менеджер. Алгоритми дій, роз'яснення експертів, інструкції та шаблони для роботи. Замовте безкоштовний тестовий доступ прямо сьогодні.

Нагадаємо, що 15 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною», що усунув законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною.

Читайте також:

Відпустка при народженні дитини для батька: які документи потрібно подати

"Дитяча" відпустка: тривалість та умови надання"

"Дитяча" відпустка: порядок надання й практичні ситуації"

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини