Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС відповів, чи можуть проводити щеплення дитини у школі без згоди батьків

Реклама

Особа, яка проводить щеплення дитині, зобов'язано перед щепленням провести медичний огляд дитини та встановити наявність чи відсутність медичних протипоказань, а у разі їх виявлення - не здійснювати профілактичного щеплення. Крім того, така особа зобов'язана надати батькам об'єктивну інформацію та отримати їхню згоду на його проведення.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 21 липня 2021 року у справі № 572/3616/19.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позивач зазначав, що службовими особами відповідачів було порушено вимоги та процедуру проведення вакцинації, внаслідок чого настали тяжкі наслідки, вважала, що останні зобов'язані відшкодувати їй матеріальні збитки, понесені нею на лікування дитини, та моральну шкоду, яка спричинена діями відповідачів, внаслідок яких погіршився стан здоров'я дитини.

Позиція ВС

У справі, яка переглядається, установлено, що 22 лютого 2016 року перед проведенням щеплення вакциною ОПВ дитині фельдшер не провела термометрію, у медичній документації дані про медичний огляд дітей не зазначила. 23 лютого 2016 року, при огляді дитини лікарем, виявлено герпетичну інфекцію. 29 лютого 2016 року фельдшеру, яка здійснювала щеплення дитини, за порушення проведення профілактичного щеплення оголошено догану, що підтверджується довідкою про проведення службової перевірки від 25 березня 2016 року.

Суди першої та апеляційної інстанцій залишили вказані обставини поза увагою та не врахували, що фельдшер, яка проводила щеплення дитини, зобов'язана була перед щепленням провести медичний огляд дитини та встановити наявність чи відсутність медичних протипоказань, а у разі їх виявлення - не здійснювати профілактичного щеплення.

Також суди попередніх інстанцій не врахували, що фельдшер, яка проводила щеплення дитині, зобов'язана була надати батькам дитини об'єктивну інформацію про щеплення та отримати їхню згоду на проведення профілактичного щеплення дитині.

Пунктом 2 наказу Міністерства охорони здоров'я України від 31 грудня 2009 року № 1086 "Про затвердження форми первинної облікової документації № 063-2/о "Інформована згода та оцінка стану здоров'я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики", затверджено форму бланку інформованої згоди та оцінки стану здоров'я особи або дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики (форма № 063-2/о)

Отже, саме така форма є обов'язковим документом при щепленні або туберкулінодіагностиці особи або дитини.

Згідно з довідкою про проведення службової перевірки від 25 березня 2016 року члени комісії виявили, що бланк інформованої згоди та оцінки стану здоров'я особи або дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики (форма № 063-2/о) представлений не згідно з формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31 грудня 2009 року № 1086.

Отже, при щепленні не була отримана інформована згода батьків дитини на проведення профілактичного щеплення (форма № 063-2/о), яка передбачена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31 грудня 2009 року № 1086 "Про затвердження форми первинної облікової документації № 063-2/о "Інформована згода та оцінка стану здоров'я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики".

Крім того, матеріали справи взагалі не містять інформованої згоди, а позивачка заперечує факт підписання нею згоди на щеплення дитини, яке проведено 22 лютого 2016 року.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини