Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення товару: умови, порядок та строки

Реклама

Деколи після придбання товару нам може не сподобатися його розмір, фасон, технічні характеристики, тому виникає питання як повернути або обміняти товар належної якості.

В Україні діє Закон «Про захист прав споживачів», де зазначено в яких випадках можливе повернення, обмін товару належної якості, а саме:

- обміняти товар належної якості на аналогічний, якщо куплений товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин або не може бути використаний за призначенням;

- придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, якщо відсутній аналогічний товар;

- здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж;

- розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару.

Строк обміну: протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі.

Умови обміну та повернення товару:

- якщо товар не використовувався;

- збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики;

- збережено розрахунковий документ з датою продажу.

При розірванні договору купівлі-продажу продавець зобов'язаний провести розрахунки із споживачем, виходячи з вартості товару на час його купівлі та повернути всю суму у день розірвання договору. Якщо продавець товару (магазин) не має можливості провести виплату коштів відразу, то за домовленістю сторін він може повернути кошти не пізніше ніж протягом семи днів.

Якщо вам відмовляють у поверненні коштів або обміну товару, то ви можете письмово звернутися до продавця із заявою про повернення товару належної якості, строк розгляду якої становить 1 місяць, в окремих випадках не більше ніж 45 днів.

До заяви додаються документи, що підтверджують факт придбання товару у продавця, а саме:

1. Касовий чек тощо, в якому зазначена дата продажу;

2. Технічний паспорт (гарантійний талон, де зазначена дата купівлі)

Після розгляду заяви вам можуть відмовити у поверненні товару у таких випадках:

1. Товар використовувався і не збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром;

2. Минуло, не рахуючи дня купівлі, більше 14 днів;

3. Товар належить до одного із видів товару який зазначено у додатку 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 “Про реалізацію окремих положень Закону “Про захист прав споживачів”;

4. Звернення не відповідає встановленим вимогам Закону “Про звернення громадян”.

Після письмової відмови, якщо Ви вважаєте, що відмова є необґрунтованою ви можете звернутися до суду. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги.

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини