Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оформлення права власності на земельну частку (пай): покрокова інструкція

Реклама

До 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець повинен оформити право власності на земельну ділянку.

У разі, якщо власник чи спадкоємець цього не зробить, то буде вважатись, що відмовився від неї. Тоді ця невитребувана земельна частка (пай) після того, як буде виокремлена земельна ділянка, передається у комунальну власність тієї територіальної громади, на території якої вона розташована у порядку визнання майна безхазяйним.

Етапи процедури

1. Вам, як власникові, слід звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із заявою про виділення належної земельної частки (паю) у натурі (на місцевості) та надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі.

2. Після отриманого рішення, прийнятого місцевою радою, укласти договір із землевпорядними організаціями на виконання робіт із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Звертаємо увагу, що такий договір може бути укладений не лише особою, яка має право на земельну частку (пай), але й місцевою радою. Іншими словами договір укладає той, за чий рахунок виготовляється документація.

3. Далі потрібно звернутися до Державного кадастрового реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки (за відповідною формою) та отримати Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Зауважимо, що за результатами таких дій цій земельній ділянці уже буде присвоєний кадастровий номер.

4. Потім необхідно звернутися до місцевої ради із заявою про затвердження документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність.

5. Останній етап - реєстрація права власності на земельну ділянку. А для цього можна звернутися або до реєстратора, який знаходиться у центрі надання адміністративних послуг, або ж до нотаріуса. І як наслідок - ви отримаєте Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Дотримуючись вищевказаних правил ви оформите свій пай і станете його законним власником.

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги.

Захистити своє майно від рейдерів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини