Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доведення підприємства до банкрутства його керівництвом: які ознаки про це свідчать

Реклама

Одним із завдань, покладених на Міністерство юстиції України, як державний орган з питань банкрутства, є організація і проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства при відкритті провадження у справах про банкрутство державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 %.

Аналіз фінансового становища боржника у справі про банкрутство дозволяє виявити наявність чи відсутність дій засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі керівника боржника щодо доведення до банкрутства юридичної особи, а також виявити шляхи підвищення ефективності роботи підприємства та відновлення його платоспроможності.

Так, на виконання ухвали господарського суду, Департаментом з питань банкрутства проведено аналіз фінансово-господарського стану державного підприємства.

Підприємство займалося вирощуванням зернових культур, розведенням великої рогатої худоби. На праві користування підприємству належало близько 2000 га землі, яка щороку засівалася зерновими культурами.

У червні 2021 року господарським судом за заявою кредитора відкрито провадження у справі про банкрутство цього підприємства. За даними останньої фінансової звітності, станом на дату відкриття провадження, поточні кредиторські вимоги підприємства перевищили 40 млн грн.

При детальному аналізі фінансово-господарського стану підприємства, зокрема фінансових, виробничих та інвестиційних аспектів його діяльності за три попередні роки, встановлено стрімке погіршення майже всіх показників, які характеризують його діяльність.

Впродовж аналізованого періоду показники ліквідності, фінансової стійкості вийшли за межі нормативних значень, підприємство почало повністю залежати від залучених коштів, та на кінець періоду чистий збиток склав майже 13 млн грн.

Враховуючи, що під час аналізу встановлено погіршення показників для виявлення ознак дій з доведення до банкрутства, було здійснено також перевірку фінансово-господарських договорів підприємства.

В ході перевірки з'ясовано, що протягом аналізованого періоду підприємство уклало низку договорів купівлі-продажу зерна кукурудзи майбутнього врожаю, з одним і тим же контрагентом, за якими продажу підлягало близько 34 000 тон зерна кукурудзи за цінами, що були майже вдвічі нижчими за середньозважені ціни закупівлі зерна кукурудзи в Україні.

З урахуванням обсягів товару, на які укладено вказані договори, орієнтовна різниця загальної суми за цінами фактичного продажу підприємством та середньозваженими цінами склала 64 730 000 грн, що стало однією з найвагоміших причин збиткової діяльності потужного державного підприємства.

За наслідком ґрунтовного аналізу, Департаментом з питань банкрутства встановлено ознаки навмисного погіршення фінансово-господарського стану підприємства, зокрема, продаж товару за заниженими цінами, збільшення розміру дебіторської заборгованості одночасно з непогашенням кредиторської заборгованості, непроведення претензійно-позовної роботи щодо її стягнення, що дало підстави для висновку про наявність ознак дій з доведення до банкрутства в діях керівництва підприємства.

Зазначений аналіз у встановленому порядку направлено до господарського суду для прийняття відповідних рішень.

За матеріалами Міністерства юстиції.

Отримуйте актуальні дані щодо змін законодавства й подання звітності для ФОП. LIGA360 поінформує про зміни тих нормативних актів, що цікавлять саме вас. Підказки допоможуть подати звітність до Податкової, Статистики, Фонду соціального страхування. Замовте LIGA360:Підприємець прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини