Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

"Зелене" будівництво: що це і як можна отримати грант

Реклама

У березні Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) повідомив про надання кредиту у розмірі 12,5 мільйонів доларів інвестиційній компанії Dragon Capital для ремонту та екомодернізації офісної будівлі.

Під час ремонту споруди підприємство планує впровадити технології для забезпечення високої екологічної ефективності офісу та в результаті отримати високу оцінку екологічного стандарту BREEAM (найбільш широко вживаний метод оцінки екологічної ефективності будівель).

Загалом ЄБРР ставить перед собою амбітну мету - збільшити інвестиції у «зелені» проекти до 50% від загального обсягу до 2025 року. Зокрема, через програму FINTECC (Центр трансферу технологій та фінансів в області зміни клімату), яка передбачає надання грантів для впровадження найкращих кліматичних рішень у різних сферах.

Левова частка проектів, які підтримуються ЄБРР - різноманітні будівництва. Так, наприклад, торік одна з великих українських мереж роздрібної торгівлі отримала грант від банку на будівництво та реконструкцію близько 30 магазинів, а також логістичного центру з використанням зелених технологій.

Гранти ЄБРР - чудова нагода залучити інвестиції у свої проекти та забезпечити впровадження рішень, які надалі дозволять економити на споживанні енергії.

Щоб подати заявку на фінансування будівництва необхідно підготувати інвестиційний план, який забезпечує впровадження кліматичних технологій - провідні системи енергетичного менеджменту, рекуперації тепла, енергоефективного освітлення тощо. Після підтвердження фінансування забудовник має реалізувати проект та повідомити банк про результати. Лише після цього він отримує компенсацію витрат.

Крім того, на етапі розгляду проекту ЄБРР може провести технічний аудит та оцінити кліматичні технології, які будуть застосовуватись. Тож навіть якщо проект не буде обраний для фінансування, заявник зможе отримати цінний фітбек, щоб впровадити енергоефективні технології у своїй будівлі.

За матеріалами заступника директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрія Тація.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини