Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За подарунок від продавця з AliExpress особу оштрафували на 850 грн: рішення суду

Реклама

Суд оштрафував особу на 850 грн за зберігання GPS-трекеру, який він отримав у подарунок від продавця з AliExpres (за 1 грн). Технічний пристрій за своїми конструктивними та функціональними можливостями може відноситись до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Про це йдеться у постанові Глибоцького районного суду Чернівецької області від 6 жовтня 2021 року у справі № 715/2399/21.


Обставини справи

Особа у себе вдома незаконно зберігав спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації, а саме GPS-трекер, який можна застосовувати для негласного отримання та фіксації аудіо інформації, так як у нього наявні функції використання картки мобільного зв`язку та віддаленого прихованого аудіо запису, який ним було придбано у 2020 році на торгівельній Інтернет - платформі «AliExpres.com».

Позиція суду

Об`єктивна сторона правопорушення передбаченого ст. 195-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення полягає у незаконному придбанні або зберіганні спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зав`язку та інших засобів негласного отримання інформації.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення особа у 2020 році придбав на торгівельній Інтернет-платформі «AliExpres.com» під час розпродажу «Чорна п`ятниця» комплект чохлів для власного мобільного телефону. Під час оформлення замовлення на вказаній платформі представник компанії запропонував скористатися акційною пропозицією та придбати за 1 Долар США «випадковий подарунок» реальна вартість якого може коливатись від 1 до 100 Доларів США. В результаті він отримав невідомий йому пристрій попередньо схожий на флеш-накопичувач. Особа продивляючись відеоролики на сайті «Youtube» встановив, що зазначений GPS-трекер (ідентифікатор w33_MT6261 V0.2) можна застосовувати для негласного отримання та фіксації аудіо інформації, так як у нього наявні функції використання картки мобільного зв`язку та віддаленого прихованого аудіо.

Зазначений технічний засіб він зберігав у себе вдома , але не використовував, оскільки в нього не було підходящої картки оператора мобільного зв`язку.

Згідно висновку спеціаліста, наданий на дослідження технічний пристрій, за своїми конструктивними та функціональними можливостями може відноситись до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини