Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як вийти з ТОВ без конфліктів

25 жовтня 2021, 12:44
225
0
Реклама

Як би банально це не звучало, але для того, щоб швидко та мирно розійтися з партнерами, слід подумати про це ще на етапі створення товариства.

По-перше, потрібно пам'ятати про статут товариства і не відноситися до нього, як до формального документа, необхідного лише для реєстрації компанії. Згідно з частиною 6 статті 11 Закону про ТОВ і ТДВ  статут товариства може містити інші відомості, що не суперечать закону.

Тобто, у статуті учасники можуть детально прописати процедуру виходу з товариства та обов'язок щодо надання згоди на вихід учасника з товариства, наприклад, після спливу двох років з моменту створення товариства.

По-друге, законодавець передбачив для учасників можливість укладати корпоративний договір - договір, за яким учасники товариства зобов'язуються реалізовувати свої права та повноваження певним чином або утримуватися від їх реалізації (частина 1 статті 7 Закону про ТОВ і ТДВ). Зміст корпоративного договору не підлягає розкриттю і є конфіденційним.

Це необов'язково має бути багатосторінковий документ з типовими розділами. Достатньо буде передбачити декілька положень, в одному з яких прописати обов'язок одного з учасників надати згоду на вихід іншого учасника. А в разі ненадання згоди - передбачити компенсацію за ненадання згоди у певний строк.

Визнати недійсними таке положення корпоративного договору у судовому порядку буде досить складно.

Детальніше про підстави та процедуру виходу с ТОВ, розрахунки з учасником та відповідну судову практику, читайте в аналітичному матеріалі від адвоката Ірини Плискань у рубриці "Актуально".

Стикнулися з незнайомою ситуацією для бізнесу? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Тут є всі алгоритми дій, покрокові інструкції з посиланням на відповідні нормативні акти. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини