Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС відповів, чи можна встановити факт того, що ви не брали кредит

Реклама

Подання позову про визнання факту неукладення кредитних договорів саме по собі не сприяє ефективному відновленню порушеного права. Встановлення судом відсутності факту укладення договору може мати місце лише під час розгляду іншого спору.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 15 вересня 2021 року у справі № 531/2004/18.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позивач зазначав, що отримав листи від АТ КБ "ПриватБанк", в яких зазначено про те, що між ним як позичальником та банком як кредитодавцем існують договірні взаємовідносини.

Стверджував, що він не укладав з відповідачем кредитних договорів.

Позиція ВС

У постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 30 липня 2019 року у справі № 907/804/17 викладено правовий висновок про те, що по суті вимога про визнання договору неукладеним є вимогою про встановлення факту, який має юридичне значення. Встановлення судом відсутності факту укладення договору може мати місце лише під час розгляду іншого спору.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що обраний позивачем спосіб захисту прав шляхом подання позову про визнання факту неукладення у письмовій форми кредитних договорів сам по собі не сприяє ефективному відновленню порушеного права.

Колегія суддів погоджується з висновком апеляційного суду про неефективність обраного позивачем способу захисту, проте зауважує, що суд помилково вважав можливим закрити провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини