Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок землі в Україні: як захистити свої права

Реклама

З набранням чинності 1 липня 2021 року Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», для громадян значно збільшено перспективи щодо розпорядження відповідною категорією земель. Так, на сьогодні законодавством передбачено можливість укладення щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення угод, зокрема, оренди, дарування або продажу, отримання кредитів під заставу земельної ділянки тощо. Проте, законодавством встановлено і низку обмежень, на основних з яких треба акцентувати увагу.

Щодо захисту прав власників земельних ділянок в рамках відкритого ринку землі

В рамках відкритого ринку землі найактуальнішим питанням є захист права власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що дасть змогу без продуктивніше використовувати землю, тобто закуповувати техніку, інвестувати в розробку і покращення земель, а також використовувати нові технології.

Дієвими механізмами захисту такого права є:

- вчасне оформлення та внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі - державний реєстр) про речові права на земельні ділянки;

- оформлення договору оренди (суборенди) землі бажано здійснювати в нотаріально посвідченій формі;

- постійне здійснення моніторингу записів щодо нерухомого майна в державних реєстрах;

- використовувати послугу інформування «СМС-МАЯК», який повідомляє власників про зміни в статусі їх нерухомості;

- в разі отримання повідомлення із будь-яких ресурсів про спробу заволодіти належним власнику нерухомим майном необхідно звернутися до будь-якого державного реєстратора із заявою про заборону вчинення будь-яких реєстраційних дій. Із заявою може звернутися ВИКЛЮЧНО власник об'єкта нерухомого майна. Строк дії такої заяви - 15 календарних днів. Повторне подання заяви можливе через 5 календарних днів.

У випадку, коли «рейдерське» захоплення відбулось необхідно:

1. Звернутись до правоохоронних органів.

2. Подати скаргу до Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації (далі - Колегія) при Міністерстві юстиції України або до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). Колегією міжрегіонального управління розглядаються скарги на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав, які розглядаються Міністерством юстиції України), дії або бездіяльність державного реєстратора та суб'єктів державної реєстрації прав, які здійснюють свою діяльність на території Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Водночас, вирішення питання «рейдерського» захоплення та поновлення своїх прав можливе у судовому порядку. Зокрема, законодавством визначено право оскарження угод, реєстраційних дій в суді, накладення в межах судового провадження арешту на нерухоме майно та заборони проводити певні дії.

Підсумовуючи наведене, можна зазначити, що ринок землі надасть змогу українським землевласникам бути повноспроможними власниками землі, як і у розвинених європейських країнах.

За матеріалами Міністерства юстиції.

Вся необхідна інформація для твого бізнесу - в одній IT-платформі всієї компанії LIGA360. Синхронізуй взаємодію між ключовими співробітниками, побач правову та інформаційну картину дня під кутом 360. Замов презентацію IT-платформи LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини