Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Карантинні обмеження з 1 листопада: що варто знати бізнесу

Реклама

Зважаючи на погіршення епідемічної ситуації та зростання кількості випадків захворювань на COVID-19, з 1 листопада посилюються карантинні обмеження у місті Київ. Ймовірно, вже незабаром дія «червоного» рівня епідемічної небезпеки пошириться на всю країну.  

У зв'язку з цим, Європейська Бізнес Асоціація провела зустріч з фахівцями Держпродспоживслужби та адресувала найпоширеніші питання від бізнесу щодо особливостей умов роботи у «червоній» зоні.

Умови допуску на роботу  

Зважаючи на критичну ситуацію з рівнем захворюваності, в «червоній» зоні діятимуть суворі обмеження для роботи підприємств різних форм власності, втім діятимуть преференції для вакцинованих осіб, осіб, що видужали (з моменту видужання минуло не більше 180 днів) або ж мають негативний результат тесту, дійсний протягом 72 годин. Це може бути ПЛР або антиген тестування, однак здійснене сертифікованою лабораторією. Якщо у працівників є протипоказання до здійснення вакцинації, за умови наявності відповідних довідок від сімейного лікаря, вони можуть продовжувати роботу за умови наявності негативного ПЛР або антиген тесту. За наявності тільки однієї дози вакцини допуск до роботи дозволяється в «жовтій» та «помаранчевій» зонах, у «червоній» зоні працівник зобов'язаний здійснювати тестування кожні 72 години до отримання другої дози вакцини. Відповідні вимоги встановлені постановою Кабінету Міністрів України № 1236 від 9 грудня 2020 року.  

Рішення місцевої влади  

Представники Держпродспоживслужби підтвердили, що місцеві ТЕБ можуть запроваджувати додаткові обмеження, що можуть виходити за рамки Постанови № 1236 для боротьби з поширенням захворюваності на COVID-19. У такому разі вимоги місцевих органів будуть превалювати над рішенням Кабміну та є обов'язковими до виконання.  

Робота суб'єктів господарювання 

Підприємства критичної інфраструктури є виключенням - їх відвідування дозволяється без наявності та пред'явлення вищевказаних документів, за умови якщо інше не встановлене місцевими ТЕБ, втім масковий режим, наявність антисептиків та забезпечення дистанціювання є обов'язковим. 

 

Суб'єктам господарювання рекомендовано перевіряти як наявність, так і валідність сертифікатів вакцинації, оскільки у випадку виявлення підробленого сертифікату під час перевірки передбачена відповідальність. QR-коди можна відсканувати та перевірити їх валідність за допомогою застосунку «Дія».  

Робота ТРЦ дозволяється у «червоній» зоні за умови виконання вищевказаних умов роботи у цій зоні. На території ТРЦ мають бути розташовані так звані вхідні зони для перевірки документів, водночас окремі магазини, що мають свою відокремлену площу на території ТРЦ мають додатково перевіряти своїх відвідувачів.  

Перелік професій, що підлягають вакцинації у подальшому може бути розширений. Таке рішення має бути прийняте  Наказом МОЗ, нагадаємо, станом на сьогодні обов'язкова вакцинація стосується лише трьох груп - це працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.  

Робота транспорту  

Проїзд в міському транспорті, зокрема у Києві, дозволяється також з жовтим сертифікатом. Так само і міжміські обласні сполучення (наприклад, Києва з Київською областю) дозволяються з двома видами сертифікатів, документом про одужання, або негативним тестом. Дотримання цих вимог буде здійснюватися за допомогою вибіркових як перевізників, так і пасажирів. Ці вимоги стосуються тільки громадського транспорту та не поширюються на приватний транспорт.  

Іноземні сертифікати та QR-коди  

Сертифікати, видані іноземцям або громадянам України за кордоном дійсні, сертифікат так само можна перевірити, відсканувавши QR-код. Нагадаємо, перевірка сертифікатів за допомогою QR-коду є рекомендованою, аби визначити оригінальність пред'явленого документу. Деякі документи, що наразі видаються без QR-коду, наприклад, довідка про одужання та про медичні протипоказання до вакцинації, що наразі видаються сімейним лікарем, незабаром будуть змінені та міститимуть QR-оди, а також розглядається можливість їх додавання до застосунку «Дія». Зверніть увагу, що документ з результатами лабораторного тестування також має містити QR-код для перевірки його валідності.  

Проведення перевірок  

Перевірки розпочнуться з понеділка та будуть здійснюватися 40 мобільними групами, у пріоритеті - заклади освіти та дошкільні заклади; суб'єкти щодо яких є звернення громадян на гарячі лінії; суб'єкти, де є масове скупчення людей.  

При виявленні порушень можуть застосовуватися попередження, штрафні санкції у розмірі 17 тис. грн для ФОП та 34 тис. грн для ТОВ. У випадку повторного порушення на підприємство може чекати збільшення штрафів, звернення до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи, зупинка діяльності підприємства за порушення санітарного законодавства. 

Бажаєте першими дізнаватись про зміни, що впливають на ваш бізнес? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360. Отримуйте автоматичні сповіщення про зміни законодавства, контрагентів, майна.Замовляйте презентацію LIGA360 прямо сьогодні, щоб приймати smart-рішення в умовах постійних змін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини