Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неоформлені працівники: як Держпраці обирає компанії та виявляє порушення

Реклама

Вже понад два місяці триває кампанія з перевірки підприємств на наявність незареєстрованих працівників. Держпраці звітує про тисячі працевлаштованих і мільйонні штрафи, накладені на порушників. Т.в.о. голови Держпраці Віталій Сажієнко в ексклюзивному інтерв'ю «Мінфіну» розповів, як знаходять порушників, хто допомагає виявляти роботодавців із тіньовим штатом.

Як ви «вираховуєте» компанії, які не бажають переносити стосунки з персоналом в офіційну площину?

У цьому напрямку ми тісно співпрацюємо з податковою службою та Пенсійним фондом. Завдяки доступу до їхніх інформаційних баз ми маємо змогу співставляти та аналізувати дані. Таким чином ми виявляємо роботодавців, які із високою ймовірністю використовують незадекларованих працівників, і вносимо їх до плану перевірок.

На практиці це виглядає приблизно так. У звітах податкової ми бачимо компанію із значними обсягами виробництва і мільйонними оборотами. А от згідно даних Пенсійного фонду у ній працює тільки, скажімо, троє співробітників. Або інший приклад: у податковій на підприємство зареєстровано 12 реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а кількість офіційно оформлених працівників всього 4. Такі невідповідності, зрозуміло, самі собою наштовхують на підозри.

Червоним сигналом для інспекторів також є ситуація, коли на підприємстві переважна більшість співробітників працюють за цивільними договорами. Особливо насторожують випадки, коли на таких умовах працюють, наприклад, водії чи продавці, при чому не рік-два, а десять, а то й більше.

Насправді критеріїв відбору підприємств до категорії ризикових багато. Ми постійно розширюємо коло інформації, яку долучатимемо до аналізу ризиків використання незадекларованої праці.

Бажаєте першими дізнаватись про зміни, що впливають на ваш бізнес? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360. Отримуйте автоматичні сповіщення про зміни законодавства, контрагентів, майна.Замовляйте презентацію LIGA360 прямо сьогодні, щоб приймати smart-рішення в умовах постійних змін.

Як обираєте кандидатів на проведення позапланових перевірок?

У нас є відповідні методики інспекторів, у яких визначено чіткий порядок дій в таких випадках. Але скажу - будь-яка достовірна інформація про те, що той чи інший роботодавець використовує незадекларовану працю, може стати приводом для інспектування. Найчастіше це звернення громадянина. Наголошу - анонімні скарги ми не розглядаємо, а тільки ті, де є дані адресанта.

Також з інспекційним відвідуванням Держпраці може вийти до тих роботодавців, у яких інспектори проводили роз'яснювальну роботу, але позитивної динаміки у працевлаштуванні неоформлених працівників згодом не побачили.

Як ви встановлюєте, що працівник дійсно не оформлений офіційно?

Це складна історія, але у нас є різні методи. Інспектор праці перевіряє первинні кадрові і бухгалтерські документи, співставляє документальні дані із кількістю присутніх на робочих місцях. Відмовки - прийшов на стажування, в гості і т. ін. не проходять. Адже закон дозволяє допускати працівника до роботи тільки після його оформлення, про що, безумовно, має бути повідомлена податкова служба. В іншому випадку мова йде про незадекларовану працю.

Зрозуміло, що наші висновки мають мати під собою серйозну доказову базу, оскільки штрафи немалі і підприємці часто намагаються їх оспорити у судах.

Більшість компаній все ж таки не наважуються напряму порушувати законодавство про працю, а оптимізують свої витрати через оформлення працівників приватними підприємцями. Як боретеся з такими псевдо-ФОПами?

Сьогодні ми все ж концентруємося на головній проблемі - повністю неформальній зайнятості, тобто коли працівник взагалі не оформлений, не має жодних прав і за нього не сплачується жодних податків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини