Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Впровадження електронних перевірок бізнесу: проект про е-аудит зареєстровано у Раді

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проект № 6255 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)».

Документом пропонується запровадити обов'язок платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов'язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Водночас такий обов'язок виникає у великих платників податків
з 01.01.2025, а у платників, визначених статтею 180 Податкового кодексу України, - з 01.01.2027.

При цьому пропонується запровадження відповідальності платників податків за неподання, несвоєчасне подання, подання з помилками стандартного аудиторського файлу (SAF-T) в передбачені терміни у вигляді штрафу (штрафів) у розмірі:

100 мінімальних зарплат - для великих платників податків;

10 мінімальних зарплат - для платників податків, визначених статтею 180 цього Кодексу, крім самозайнятих осіб, зазначених у підпункті 14.1.226 ПКУ.

У разі неподання, подання стандартного аудиторського файлу SAF-T не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками контролюючий орган після камеральної перевірки направляє платнику податків відповідне повідомлення.

Якщо платник податків протягом 30 календарних днів з дати отримання відповідного повідомлення подає SAF-T або здійснює виправлення помилок, то штрафні санкції не застосовуються.

Сплата фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податків від обов'язку подання стандартного аудиторського файлу SAF-T.

Ефективно керуйте компанією з єдиною ІТ-платформою LIGA360. Отримайте максимум інформації, щоб ухвалювати smart-рішення для бізнесу й управляти ризиками. Алгоритми дій, законодавство й аналітика, контроль інфопростору й ключових змін. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини