Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за ухилення від сплати податків зростуть: Закон набрав чинності

Реклама

Закон України від 17.11.2021 № 1888-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України та пов'язаного з цим удосконалення роботи деяких державних правоохоронних органів" офіційно опубликовано 24 листопада 2021 року та набирає чинності 25 листопада 2021 року, тобто з дня оголошення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.

Нагадаємо, цим Законом Рада визначила, які злочини розслідуватиме БЕБ, та підвищила штрафи за ухилення від сплати податків

Зокрема, посилено кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків (ст. 212 КК):

  • за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, - штраф від п'яти тисяч до десяти тисяч нмдг (85 тис. грн - 170 тис.грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого (був штраф від 51 тис. грн до 85 тис грн).

  • за ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, - штраф від десяти тисяч до п'ятнадцяти тисяч нмдг (170 тис. грн - 255 тис. грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років (був штраф від 85 тис. грн до 119 тис. грн).

Особа, яка вчинила такі діяння звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення її до кримінальної відповідальності сплачено податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодовано шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Де спеціалісту з безпеки шукати правові методи захисту компанії? Алгоритми дій при

перевірках держорганів та ситуації для бізнесу доступні в рішенні LIGA360. Замовте доступ до системи прямо сьогодні.

Сезон знижок оголошуємо відкритим! Тільки у Black Friday можна отримати до -50% на рішення LIGA360. Заповніть заявку, й отримайте першими вибухову пропозицію на рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-фахівців.

Читайте також: Бюро економічної безпеки: коли запрацює новий орган і чим він відрізняється від фіскалів

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини