Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у суді підтвердити факт здачі квартири в оренду: рішення ВС

Реклама

Проживання у квартирі осіб, які не є її власниками, не свідчить про те, що ними протягом певного періоду часу сплачувалась орендна плата за користування квартирою. Звернення до правоохоронних органів представника позивача щодо конфліктних ситуацій з приводу користування спірною квартирою не є належним доказом здачі спірної квартири в оренду та отримання доходу в заявленій сумі.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 18 лютого 2021 року у справі № 127/2011/20.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Позивач стверджувала, що протягом 2017-2019 років відповідач отримувала орендну плату за здачу в оренду спільного майна, проте частину орендної плати позивачу не відшкодовано, а також протиправними діями відповідача завдано моральної шкоди, яка полягає у порушенні права власності.

Зазначала, що відповідач по справі одноособово володіє, користується та розпоряджається квартирою, використовує квартиру у власних цілях та отримує прибуток від здачі квартири в оренду

Позиція ВС

Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позовних вимог, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й суд апеляційної інстанції, враховуючи вказані норми матеріального права, правильно встановивши обставини справи, які мають суттєве значення для її вирішення, обґрунтованого виходив із того, що позовні вимоги в частині стягнення 1/2 частини доходу, отриманого відповідачем від здачі в оренду квартири, до задоволення не підлягають, оскільки позивачем в обґрунтування заявлених позовних вимог не надано належних доказів, що відповідачем протягом 2017-2019 років було отримано дохід у розмірі 128 тис. грн від передачі в оренду третім особам зазначеної квартири.

Позивач в обґрунтування заявлених вимог не надала доказів, які б безспірно свідчили про укладення договору оренди, предметом якого є квартира, із третіми особами, а проживання у зазначеній квартирі осіб, які не є її власниками, не свідчить про те, що ними протягом певного періоду часу сплачувалась орендна плата на користь відповідача за користування квартирою. Звернення до правоохоронних органів представника позивача щодо конфліктних ситуацій з приводу користування спірною квартирою не є належним доказом здачі спірної квартири в оренду та отримання доходу в заявленій сумі.

При вирішенні спору судами попередніх інстанцій надано належну оцінку наявним у матеріалах справи доказам, а також показам свідків з приводу користування третіми особами спірною квартирою.

Сезон знижок оголошуємо відкритим! Тільки у Black Friday можна отримати до -50% на рішення LIGA360. Заповніть заявку, й отримайте першими вибухову пропозицію на рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-фахівців.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини