Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президентські законопроекти щодо громадянства України зареєстровано у ВР

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано п'ять президентських законопроектів щодо громадянства України:

1. Законопроект № 6368, яким пропонується викласти у новій редакції Закон України "Про громадянство України". Зокрема, проектом запроваджується декларація про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України. Також до переліку документів, що підтверждують громадянство включено тимчасове посвідчення громадянина України.

Встановлюються підстави, за наявності яких особа не може набути громадянство України за територіальним походженням (вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид, засуджена в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, вчинила на території іншої держави діяння, яке визнане законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

Уточнюються підстави для скасування рішення про оформлення набуття громадянства України (якщо громадянство України набуто внаслідок подання неправдивих відомостей, підроблених документів, а також приховування особою або її законним представником будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не могла набути громадянство України, а також розширюється перелік підстав для набуття громадянства України (відповідно до статей 7, 8, 10, 14, 15 Закону), рішення за якими можуть бути скасовані.

2. Законопроект № 6369, яким пропонується встановити обмеження для громадян України, які мають або набули громадянство (підданство) іноземної держави або громадянства (підданства) іноземних держав, бути членами політичних партій, виборчих комісій / комісій з референдуму, офіційними спостерігачами на виборах та референдумах, мати доступ до державної таємниці, бути керівниками на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення, перебувати на посадах, пов'язаних з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування.

3. Законопроект № 6370, яким пропонується встановити обмеження на зайняття посад в митних органах громадянами України, які мають або набули громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

4. Законопроект № 6371, яким пропонується встановити обмеження на зайняття посад в органах системи правосуддя громадянами України, які мають або набули громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

5. Законопроект № 6372, яким пропонується встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання та неподання суб'єктом декларування декларації про наявність (відсутність) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), про перебування (неперебування) в процедурі набуття (припинення) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), про подання документів для набуття громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) - штраф від п'ятдесяти до ста нмдг (850-1700 грн);

Також проектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей про наявність (відсутність) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), або про перебування (неперебування) в процедурі набуття (припинення) громадянства (підданства), або про подання документів для набуття громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) до декларації, передбаченої Законом України "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства" - штрафом від чотирьох тисяч до п'яти тисяч нмдг (68 тис. грн - 85 тис. грн) або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зашли в глухий кут у складному управлінському рішенні? Побачити повну картину допоможе IT-платформа LIGA360. Отримайте персонально налаштований дашборд з ключовими даними про свій бізнес: партнери, конкуренти, репутація та імідж в медіа, галузь і ринки, судові рішення і засідання, зміни в правовому полі, нерухомість і майно. Щоб дізнатись про всі переваги LIGA360, замовте презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини