Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Облік товарних запасів: яку відповідальність несе ФОП за облік не за новою формою

Реклама

Податківці пояснили, яка відповідальність застосовується до ФОП, у тому числі платників ЄП, які ведуть облік товарних запасів не за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 03.09.2021 № 496.

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону про застосування РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Згідно з п. 1 розд. II Порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП облік товарних запасів здійснюється шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

Статтею 20 Закону про застосування РРО визначено, що до суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн). Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Разом з тим ст. 26 Закону передбачено, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 155 прим. 1 КпАП, порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п'яти нмдг (34 - 85 грн) і на посадових осіб - від п'яти до десяти нмдг (85 - 170 грн).

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п'яти до десяти нмдг (85 - 170 грн) і на посадових осіб - від десяти до двадцяти нмдг (170 - 340 грн).

Враховуючи викладене вище, у разі виявлення під час перевірки суб'єкта господарювання - ФОП факту реалізації товарів, які обліковані не за формою, визначеною додатком до Порядку № 496, та/або ненадання під час проведення перевірки документів, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), до такого суб'єкта господарювання застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, та адміністративна відповідальність, передбачена ст. 155 прим. 1 КпАП.

Нагадаємо, з 26 листопада набули чинності нові правила обліку товарних запасів для ФОП

Читайте також: Облік товарних запасів: як ФОПу вносити перший запис у Форму

Отримуйте актуальні дані щодо змін законодавства й подання звітності для ФОП. LIGA360 поінформує про зміни тих нормативних актів, що цікавлять саме вас. Підказки допоможуть подати звітність до Податкової, Статистики, Фонду соціального страхування. Замовте LIGA360: Підприємець прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини