Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ буде дистанційно перевіряти банки та небанківські установи з питань фінмоніторингу та валютного нагляду

Реклама

Національний банк запроваджує дистанційний підхід до виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу, дотримання вимог валютного та санкційного законодавства під час карантину.

Інспекційна група має право отримати віддалений доступ до документів/інформації об'єкта перевірки та до його систем автоматизації.

Зустрічі членів інспекційної групи з керівниками та працівниками банку/небанківської установи можуть проводитися в режимі відеоконференції та/або телефонного зв'язку, інтерв'ю з керівниками та працівниками об'єкта перевірки - в режимі відеоконференції.

Керівник об'єкта перевірки має:

1) забезпечити дотримання працівниками, які контактують із членами інспекційної групи, необхідних запобіжних заходів (використання індивідуальних засобів захисту та антисептиків, дотримання соціальної дистанції);

2) для ефективної роботи членів інспекційної групи в умовах карантину в разі наявності виробничої/технічної можливості забезпечити:

  • віддалений доступ членам інспекційної групи до запитуваних документів та інформації об'єкта перевірки [у вигляді електронних файлів, копій документів у паперовій формі, виготовлених шляхом їх сканування або створення фотокопій, електронних документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом (далі - КЕП) відповідної(их) уповноваженої(их) особи(іб)], з урахуванням тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, або їх надсилання електронною поштою Національного банку України (інформація з обмеженим доступом обробляється за допомогою програмного забезпечення “АРМ-НБУ-інформаційний”), або передавання на змінних носіях інформації;

  • віддалений доступ членам інспекційної групи до систем автоматизації об'єкта перевірки, які використовуються об'єктом перевірки (без права внесення, модифікації, видалення та несанкціонованого копіювання інформації), а також технологічну та консультаційну підтримку з питань функціонування таких систем.

Керівник об'єкта перевірки повинен організувати віддалений доступ (у разі можливості надання такого доступу) з дотриманням вимог інформаційної безпеки, установлених нормативно-правовими актами Національного банку України, за технологією, що використовується об'єктом перевірки для віддаленого доступу працівників, з використанням технічних засобів (комп'ютерної техніки) об'єкта перевірки або Національного банку України.

Члени інспекційної групи можуть отримати віддалений доступ (у разі надання) з використанням комп'ютерної техніки НБУ за умови організації об'єктом перевірки такого доступу через вебінтерфейс та/або шляхом надання доступу до віртуальних/термінальних/фізичних робочих станцій із застосуванням систем контролю за діями привілейованих користувачів у режимах, що не потребують додаткового налаштування технічних засобів Національного банку України.

Зазначені підходи передбачені постановою від 17 грудня 2021 року № 145, яка  набирає чинності з 22 грудня 2021 року.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини