Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд відповів, чи правомірне проведення перевірки за відсутності особи, якої вона стосується

Реклама

Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області за позовом фізичної особи до Управління державного архітектурно будівельного контролю міської ради про скасування постанови.

За результатами розгляду справи Першим ААС прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Приводом для звернення до суду стала винесена уповноваженою особою управління державного архітектурно-будівельного контролю постанова, якою особу визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення (виконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт).

За результатами розгляду зазначеної справи, суд першої інстанції дійшов висновку про те, що суб'єктом владних повноважень доведено факт законності прийнятої ним постанови і її правомірність доведена наявними у справі поза розумним сумнівом, а позивач не надав суду належних доказів на спростування правомірності рішення відповідача.

Перший ААС із вищезазначеним висновком місцевого суду не погодився з огляду на те, що протокол про вчинення адміністративного правопорушення складено без відома та присутності особи. Зазначене, за висновком колегії суддів, свідчить про порушення посадовими особами процесуальних прав чинного законодавства в частині проведення перевірки, оформлення її результатів та порядку притягнення особи до відповідальності.

За таких обставин, акт перевірки, складений за відсутності суб'єкта містобудування, не може бути підставою для складання протоколу, припису та постанови про накладення штрафу на такого суб'єкта, адже наразі порушене право особи бути присутнім під час проведення перевірки, подавати заперечення, надавати пояснення з приводу нібито встановлених порушень, а відтак, порушення процедури проведення перевірки є достатньою підставою для скасування її результатів.

За матеріалами Першого апеляційного адміністративного суду

LIGA ZAKON бажає вдалих управлінських рішень у Новому Році! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-рішення LIGA360:Керівник. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини