Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Жінки певних професій в Україні повинні будуть стати на військовий облік: роз'яснення Міноборони

Реклама

Жінкам певних професій в Україні доведеться стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних.

Відповідний наказ Міноборони № 313 набув чинності 17 грудня.

Наказом затверджено перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних.

Серед професій, зокрема, багато популярних: фотографи, програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Сьогодні, 23 грудня, відбувся брифінг щодо роз`яснення положень наказу МОУ № 313, де зазначили, що процес постановки на облік українок вже розпочався. Міноборони планує завершити цей процес до кінця 2022 року.

На брифінгу роз'яснили, що жодну жінку не будуть призивати до військової служби без її згоди. Однак, не кожна жінка відповідної професії зможе стати на облік військовозобов'язаних. Так, однією з вимог постановки на військовий облік є задовільний стан здоров'я, тобто кожна жінка повинна пройти обстеження спеціальною комісією.

Поки що електронне подання даних онлайн не передбачено, тобто українки повинні будуть звернутися до районного територіального центру комплентування за місцем реєстрації.

Важливим моментом є те, що ФОП, на відміну від юридичних осіб, не повинні вести облік найманих працівників. У даному випадку кожна особа, що працює на ФОПа, відповідає за це самостійно.

За ухилення від взяття на військовий облік закон передбачає адміністративну відповідальність: за порушення закону вперше штраф складатиме 510-850 грн, повторно або у особливий період - 850-1700 грн.

Керівників підприємств чи організацій, які сприятимуть ухильницям чи ігноруватимуть ситуацію, отримають штраф у розмірі від 5100 до 8500 грн.

Як керівнику першим отримати інформацію у Новому Році? Управлінські рішення та зміни надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини