Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни в оподаткуванні податком на прибуток 2022: інформаційний лист ДПС № 1

Реклама

ДПС свій інформаційний лист №1/2022 присвятила новаціям у частині податку на прибуток підприємств, запровадженими Законом № 1914.

У цьому інформаційному листі розглянуто, зокрема, зміни:

  • пов'язані з коригуванням фінансового результату при розрахунку податку на прибуток підприємств;

  • в обліку витрат на надання безповоротної фінансової допомоги при визначення об'єкту оподаткування;

  • у порядку визначення податкового зобов'язання платниками податку - виробниками електричної енергії за «зеленим» тарифом;

  • в обліку витрат на сплату роялті при визначенні об'єкту оподаткування;

  • у застосуванні різниць при використанні резерву сумнівних боргів та очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів);

  • у складі осіб, які мають право на пільги з податку на прибуток підприємств.

Змінився підхід до визначення об'єкту оподаткування податком на прибуток підприємств великими платниками податків: запроваджено окремий порядок відображення від'ємного значення об'єкта оподаткування платника податків минулих податкових (звітних) років («податкових збитків»).

Так, починаючи з першого податкового (звітного) періоду 2022 року великі платники податків, мають право зменшувати об'єкт оподаткування не більше ніж на 50% накопичених податкових збитків минулих податкових (звітних) років.

Нагадаємо, що великим платником податків вважається юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, крім митних платежів, за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період.

Реєстр великих платників податків на 2022 рік включає 1340 юридичних осіб. Для платників податку на прибуток підприємств, які не включені до зазначеного Реєстру, порядок відображення податкових збитків залишається без змін, а саме: при розрахунку об'єкта оподаткування за результатами відповідного податкового (звітного) періоду платник має право зменшити фінансовий результат до оподаткування на повну суму від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.

Докладніше з іншими роз'ясненнями можна ознайомитись тут

Читайте також: ТОП-зміни у податковому законодавстві з 1 січня 2022 року

Усі ситуації й алгоритми дій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові описи дій, думки експертів, галузева аналітика. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини