Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон № 1914-IX: зміни щодо перевірок платників податків

Реклама

Законом України від 30.11.2021 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» до підпункту 17.1.17, пункту 20.1 Податкового кодексу вносяться зміни, та надається право платникам податків, а також контролюючим органам відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію під час проведення перевірок.

Підпункт 20.1.9 ПК, яким передбачено право контролюючих органів вимагати під час здійснення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки, доповнюється словами «з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю».

Також, змінами, що вносяться до пункту 44.5 ПК, терміни відновлення втрачених документів при проведенні документальних перевірок з питань перевірки заявленого до відшкодування з бюджету та/або від'ємного значення податку на додану вартість, приводяться у відповідність до термінів проведення таких перевірок, а саме строки проведення зазначених перевірок не переносяться до дати відновлення та надання втрачених документів до перевірки.

Змінами, що вносяться до пункту 73.3 ПК, надається право контролюючим органам отримувати на відповідний запит інформацію (пояснення) від платника податків не лише по факту виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов'язаних з оподаткуванням, можливими порушеннями у господарській діяльності платника, здійснених операцій. При цьому платник податків звільняється від обов'язку надання інформації та її документального підтвердження на повторний запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались.

За матеріалами ДПС

400 схем та ситуацій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Знаходьте правильні рішення та знайте як захистити бізнес правовим шляхом. Усі можливості сервісу дізнавайтеся за посиланням.

Також читайте:

Обмеження виїзду керівників підприємств: як суди розглядатимуть справи

Основні положення податкової реформи: що зміниться для платників

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини