Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про деолігархізацію: як перевірити, чи має особа ознаки олігарха

Реклама

Вже приблизно наприкінці травня РНБО зможе оприлюднити перші рішення про визнання осіб олігархами.

До відповідного реєстру потраплятимуть ті, хто матиме наступні ознаки:

- наявність значних активів;

- монополія на окремому ринку товарів;

- участь у політичному житті;

- контроль медіа.

«Критерій у частині політики дуже-дуже простий і легко перевіряється. Насамперед це якщо особа займає якусь політичну посаду або має близьких родичів чи бізнес-партнерів на політичних посадах», - зазначив міністр юстиції України Денис Малюська.

Наступний критерій - власність медіа. Зараз це кілька тисяч суб'єктів інформаційної діяльності, передовсім ідеться про телеканали, які публічно розкривають структуру власності - хто є їхніми власниками і кінцевими бенефіціарами. Можна зайти на відповідний вебсайт, подивитися інформацію про структуру власності або запитати її у Нацради з телебачення і радіомовлення й подивитися, хто з таких потенційних кандидатів у олігархи офіційно є в структурі власності медіа.

Структуру власності якоїсь компанії можна так само легко перевірити через Єдиний державний реєстр.

«Так само абсолютно спокійно можна подивитися декларації нардепів, який обсяг фінансів у них є і чи дотягує він до лімітів, встановлених законом про олігархів. Так само можна подивитися компанії, якими вони володіють. Можна подивитися обороти цих компаній, активи - абсолютно все є онлайн. Тобто, роботу з перевірки і збирання інформації, хто олігарх, а хто ні, може зробити будь-яка зацікавлена особа», - пояснив міністр.

Наразі ж ті, хто має всі ознаки олігарха, має трохи більше 3 місяців для того, щоб за власною ініціативою позбутися принаймні однієї з них. Адже ключова мета закону про олігархів - не загнати їх у рамки обмежень, а спонукати добровільно відійти від зловживань своїм статусом.

За матеріалами Міністерства юстиції України

Також читайте: Закон про деолігархізацію: обмеження діятимуть не тільки в Україні

Не пропустіть жодної важливої зміни ваших партнерів та конкурентів. Налаштуйте розширений моніторинг на ІТ-платформі LIGA360, та отримуйте сповіщення про зміни ЄДР, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Замовте презентацію LIGA360 для керівників, юристів та служби безпеки прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини