Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок гарантійного ремонту або заміни побутових товарів планують змінити

Реклама

Мінекономіки пропонує оновити застарілі правила гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, які втратили свою актуальність внаслідок діджиталізації бізнес-процесів.

Відповідний проект постанови про затвердження Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів оприлюднено для громадського обговорення.

Цілями державного регулювання, що безпосередньо пов'язані з розв'язанням проблеми, є:

  • встановлення порядку надання гарантійних зобов'язань продавцем (виробником) в електронному вигляді шляхом:

- забезпечення можливості реєстрації виробником (продавцем) придбаного товару на офіційному веб-сайті виробника в установленому ним порядку;

- надання виробнику (продавцю) права запросити у споживача інформацію про товар для його ідентифікації;

- надання споживачу доступу до експлуатаційних документів на офіційному веб-сайті виробника та можливість завантажувати їх в електронному вигляді протягом строку служби товару;

  • виключення форм документів в паперовому вигляді, як таких, що морально застаріли.

Гарантійне обслуговування полягає у тому, що виробник (продавець, сервісний центр) протягом гарантійного строку, у разі виявлення недоліків товару, які виникли з вини виробника товару (продавця), зобов'язується організувати, якщо це передбачено експлуатаційними документами, гарантійний ремонт товару, який виконується для споживача безоплатно.

Якщо під час здійснення монтажу товару продавцем (сервісним центром) виявлено недоліки, які неможливо усунути на місці, за вибором споживача:

  • товар підлягає заміні на такий же товар або аналогічний, з числа наявних у продавця;

  • товар підлягає відправленню на гарантійний ремонт;

  • договір розривається та споживачеві повертаються кошти, сплачені за цей товар.

Якщо продавець (виробник) заявив, що ремонт товару є економічно невигідним для нього, продавець (виробник) здійснює гарантійну заміну товару на такий же товар або аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), чи повертає кошти споживачеві. В такому випадку споживач повертає товар з недоліком відповідно до комплектації, зазначеної в експлуатаційних документах.

Продавець (виробник, сервісний центр) не несе відповідальність за недолік товару, якщо за результатами діагностики доведено, що недолік, виявлений споживачем протягом гарантійного строку, виник внаслідок порушення споживачем правил та умов зберігання і безпечного використання товару.

У разі, якщо за результатами проведення діагностики не виявлено недоліку або виявлено, що такий недолік виник не з вини виробника (продавця), споживачу надається підтверджуючий документ в письмовій або електронній формі.

Діагностика товару, гарантійний ремонт (обслуговування) та заміна товару для споживача здійснюється безкоштовно.

Споживач у разі незгоди з результатами діагностики має право вимагати проведення експертизи товару відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів".

Як уникнути помилок при укладанні договорів? Новий функціонал CONTRACTUM у LIGA360 укаже на помилки автоматично. А ще він виділить найбільш значущі пункти для перевірки - суми, реквізити та ін. Дізнавайтеся деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини